h i r d e t é s

A Sándor-palota reagált a román külügyminisztérium kritikájára

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A Sándor-palota reagált a román külügyminisztérium kritikájára

2023. május 29. - 17:20

Novák Katalin csíksomlyói magánlátogatásán hangzottak el a román kormány szerint „nem megfelelő nyilvános üzenetek”.

Novák Katalin köztársasági elnök (j2) Áder János korábbi köztársasági elnök (b2) és felesége, Herczegh Anita (k) társaságában a csíksomlyói búcsú szentmiséjére érkezik a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregben 2023. május 27-én. - Fotó: Veres Nándor/MTI/MTVA

A Sándor-palota szerint a román külügyminisztérium tiltakozása a köztársasági elnök erdélyi látogatása során tett megnyilvánulásai miatt túlzó és indokolatlan, de nem szokatlan.

A román külügyminisztérium felvette a kapcsolatot Magyarország bukaresti nagykövetével a magyar álamfő romániai magánlátogatásán elhangzott, szerintük „nem megfelelő nyilvános üzenetek miatt”.

Mandiner emiatt megkereste a Sándor-palotát, ami úgy reagált: a román külügyminisztérium tiltakozása túlzó és indokolatlan, de nem szokatlan. A Sándor-palota reakciója szerint a szóban forgó, a csíksomlyói búcsún énekelt székely himnuszt megjelenítő bejegyzés változatlanul elérhető a köztársasági elnök közösségi médiás felületein. Végezetül az erdélyi reformátusok köszöntését idézte: „Békesség Istentől!”

Novák Katalin szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, ezután jelent meg a Facebook-oldalán a videó, amiben a székely himnusz egy részlete hangzik el. A Facebook-poszt címeként a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk” sort emelték ki. (444.hu)