h i r d e t é s

Az amerikai szenátus nyilvánosságra hozná az összes UFO-észlelésekkel kapcsolatos dokumentumot

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Az amerikai szenátus nyilvánosságra hozná az összes UFO-észlelésekkel kapcsolatos dokumentumot

2020. június 27. - 10:32

Az Amerikai Egyesült Államok Szenátusának Hírszerzési Bizottsága azt szeretné, ha napvilágra kerülne minden olyan anyag, amit a Pentagon vagy a különböző titkosszolgálatok gyűjtöttek össze az azonosítatlan repülő tárgyakkal kapcsolatban. - írja a Rakéta

Forrás: Times of India

Mindezen anyagokba természetesen beletartoznak azok a találkozások, és az azokról készült felvételek, melyek a beazonosítatlan légi jelenségek és az Egyesült Államok pilótái között történtek – számol be a fejleményekről a Politico.

Az utóbbiak azért különösen érdekesek, mert az elmúlt években az ezredforduló környékén történt észlelésekről több videó is napvilágot látott, amit az amerikai vadászgépek fedélzeti kamerái rögzítettek. 

 

Az amerikai haditengerészet látott UFO-t, csak nem beszélhet róla

2004-ben a USS Nimitz repülőgép-hordozó két vadászgépe találkozott egy azonosítatlan repülő objektummal. Az egyik F-18-as felvételt is készített a tárgyról. 2017-ben és 2018-ban pedig több, az esetről készült videó is nyilvánosságra került.

A bizottság Marco Rubio szenátor vezetésével megszavazott egy tervezetet, amely szerint nyilvános vita keretében kellene megtárgyalni, hogy az USA kormánya eddig miként kezelte az UFO-észlelésekkel kapcsolatos riportokat.

A bizottság indoklása szerint aggodalomra ad okot, hogy nincs egységes, átfogó ügymenet a szövetségi kormányon belül kialakítva azzal kapcsolatosan, hogy miként kell gyűjteni és vizsgálni a nem azonosított légi jelenségekkel kapcsolatos adatokat. Holott ezek a jelenségek potenciális veszélyforrások is lehetnek. A bizottság elismeri ezen anyagok érzékeny voltát is, ugyanakkor úgy találják, hogy az információ megosztása és koordinálása a különböző hivatalok között inkonzisztens, ráadásul ez a probléma nem kapott elég figyelmet a vezetés részéről sem.

A bizottságban ülésező szenátoroknak tavaly tartottak eligazítást az elmúlt évek jelentősebb észleléseiről, többek között arról a fentebb említett három videóról is, amely nemrég került nyilvánosságra. Az eligazításra azután került sor, hogy 2017 végén kiderült, hogy a hasonló eseteket a Pentagon évek óta kivizsgálja, kihallgatta az érintett pilótákat is, sőt még iránymutatást is kiadtak a hajózó személyzet részére, hogy miként kell beszámolni a hasonló incidensekről.

A bizottság azt szeretné elérni, ha sikerülne centralizálni minden, hasonló jelenségekkel kapcsolatos releváns információt, amely a legkülönbözőbb forrásokból származhat. Az említett forrás többek közt lehet: az Egyesült Államok haditengerészetének hírszerzése, az FBI, műholdak vagy egyéb technikai eszközök, illetve hírszerző ügynökök.

A bizottság felülvizsgálná az ügynökségek közötti információmegosztást, illetve tisztáznák, hogy ki az egész folyamat felelőse. Pontosítani kellene azt is, hogy a szóban forgó felvételeken látható jelenség nem-e egy nagyobb technológia áttörés, ami egy ellenséges nemzethez köthető. Ezen kívül a bizottság ajánlásokat is megfogalmazott az adatgyűjtés kiterjesztésére, kiterjedtebb kutatás és fejlesztésre, valamint extra finanszírozásra, illetve a szükséges egyéb, nem pénzügyi források bevonására.

Rubio szenátor egyébként nem nyilatkozott az ügyben.

A Politico-nak nyilatkozó Christopher Mellon, aki korábban a Pentagon magas rangú hírszerző tisztje volt, úgy kommentálta a történteket, hogy a tervezet által az egész jelenség szélesebb körben kerülhet elfogadásra. És önmagában már az is nagyon fontos eredmény, hogy az egész probléma a közbeszéd részévé válik, és nem fogják megszégyeníteni azt, aki erről beszél.

Mellon szerint pedig amennyiben a tervezet megfelel minden formai és egyéb követelménynek, a hatása beláthatatlan lehet: fény derülhet akár egy eddig még nem ismert, katonai fenyegetésre is, de akár arra is, hogy idegen civilizáció küldött felfedező egységeket/eszközöket a bolygónkra.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy a Szenátus egésze miként fogadja majd a tervezetet, illetve a Trump-adminisztráció is keresztbe tehet még, akiknek különösen az adatok nyilvánosságra hozatalával lehet bajuk.

Az viszont biztos, hogy a jelenségről már legmagasabb politikai és katonai körökben beszélnek. Mellon szerint amúgy az évek alatt a katonailag lezárt légterekben hasonló incidensek tucatjaira került sor. (raketa.hu)