h i r d e t é s

Az operatív törzs reagálz a rekordmagas halálozási adatokra

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Az operatív törzs reagálz a rekordmagas halálozási adatokra

2020. október 13. - 11:45

Először hunyt el egyetlen nap alatt 28 koronavírusos beteg Magyarországon, erről is szól az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Operatív törzs - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

friss adatok szerint huszonnyolc koronavírusos halott egyetlen nap alatt Magyarországon, továbbra is ezer fölött a napi új fertőzöttszám, az aktív, regisztrált koronavírusosok lassan harmincezren vannak.

A helyzet áttekintését követően az operatív törzs kedden is online sajtótájékoztató formájában állt nyilvánosság elé.
Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón az adatok közül kiemelte a magas halottszámot, és megjegyezte, az 55 és 93 év közötti elhunytak mindegyike krónikus beteg volt korábban, szív- vagy vérnyomásbeteg, illetve az immunrendszerük volt valamilyen kóros elváltozásban.

Megjelent a köszvény mint anyagcsere-betegség és a daganat is az elhunytak körében, ezért "rendkívül fontos egyensúlyban tartani a krónikus betegségünket a szövődmények szempontjából", ezért változatlanul kéri, hogy ha bárkinek régóta tartó nbetegségük van, konzultáljanak háziorvosukkal.

1519 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 160-an vannak kórházban, ezért azt kéri, "mindenki vigyázzon magára".
Elmondta még, az érintettek korcsoportja is dinamikusan változik, ami maga után vonja, hogy a változásokkal egy időben hányan szorulnak kórházi, lélegeztetőgépes kezelésekre.
Úgy látja, most már a napi számoknál jobban leírják a helyzetet a heti összesítésű adatok, ez alapján azt látja, egy hét alatt 9 százalékos növekedés történt a járvány terjedésében.

Most már - mint hozzátette - nem csak az idősek és a fiatalok, de a középkorúak között is veszélyes a koronavírus, a gyerekekre viszont továbbra sem.

További újdonság, hogy a terjedésben már nincs túl nagy különbség a sűrűn és a ritkán lakott területek között. Továbbra is Békés, Komárom-Esztergom és Tolna a legkevésbé érintett megyék, a legfertőzöttebb Budapest és Győr környéke.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, 28 rendőri intézkedés volt az elmúlt napon, ebből 12 tömegközlekedési eszközön történt.

Hétfőn boltokban 3 alkalommal mulasztotta el az üzemeltető betartatnia a maszkviselést, a rendőrök itt is intézkedtek. A rendőrök továbbra is jellemzően csak figyelmeztetéssel élnek. A vendéglátóhelyek ellenőrzésekor összesen egy szabályszegést láttak az elmúlt napon.
Huszonnégy óra alatt 10 ezernél is több karanténellenőrzés volt - mondta még. (infostart.hu)