h i r d e t é s

Békepárti határozatos spam-et kapnak a koronavírus-oltásra regisztráltak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Békepárti határozatos spam-et kapnak a koronavírus-oltásra regisztráltak

2023. április 21. - 06:35

Egy év után újabb „kormányzati hírlevél” érkezett a koronavírus-oltás miatt még évekkel ezelőtt regisztrálni kényszerülők, és azóta leiratkozni nem tudók emailjére.

A kormányzati spam címe ezúttal: Az Országgyűlés békepárti határozatáról, és ebben hat pontban sorolják fel a határozat – és a kormány – álláspontját a háborúról. A szövegben elítélik Oroszország katonai agresszióját, és elismerik „Ukrajna jogát az önvédelemhez”, de később már arról írnak, hogy ez a „katonai konfliktus súlyosan érinti a kárpátaljai magyar közösséget”, amely tagjait „jelenleg is sorozzák”, hogy „a frontvonalban harcoljanak.”

A hírlevél odaszúr bizonyos magyar közéleti szereplőknek, felszólítva őket, hogy „tartózkodjanak az olyan állásfoglalásoktól és politikai akcióktól, amelyek jelentős gazdasági károkat okozhatnak hazánknak, vagy Magyarország háborúba sodródását eredményezhetik”. Az email azzal ér véget, hogy nemzeti érdekünk a béketárgyalások mihamarabbi megkezdése, „békét akarunk és biztonságot”.Forrás: Telex

A Kormányzati Tájékoztatási Központ 2022 tavaszáig, a tavalyi országgyűlési választásokig – és gyermekvédelminek nevezett népszavazásig – rendszeresen küldött spameket azokra a címekre, amelyeket a vakcinaregisztrációs oldalon adtak meg korábban azok, akik koronavírus elleni oltásra regisztráltak, és azóta nem iratkoztak le róla (mert például nem tudtak).

Már a Vakcinainfó nevű oldal indulásakor, 2020 decemberében is felmerültek adatkezelési aggályok amiatt, hogy a regisztráció során opcionálisan adható adatkezelési felhatalmazás túl tág kereteket ad a kormánynak az emailcímek felhasználására. Akkor a Kormányzati Tájékoztatási Központ a Telexnek határozottan azt válaszolta, hogy csak az oltásokkal kapcsolatos információk terjesztésére használja majd a felhatalmazást, azonban példák sorozata igazolta, hogy erről egyszerűen hazudtak, hiszen rendszeresen küldtek leveleket, így például nemzeti konzultációról, háborúról, szavazásról. Egy kollégánk eddig 29 levelet kapott tőlük, ennek csak töredéke szólt az oltásról, volt viszont köztük egy köszönet Orbán Viktortól tavaly áprilisban, a választások után.

A spammelési botrány bíróságra is került, a Kúria 2022 márciusában meg is állapította, hogy a Rogán Antal vezette Kormányzati Tájékoztatási Központ megsértette a választási eljárásról szóló törvényt, amikor az oltásra feliratkozóknak küldött az ellenzéket lejárató kampánylevelet. Néhány nappal később azonban ezt a döntés megsemmisítette az Alkotmánybíróság, mondván: alaptörvény-ellenes a kormány tájékoztató hírlevelével kapcsolatban hozott kúriai végzés. (Telex)