h i r d e t é s

Egy a jelszónk: a béke

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Egy a jelszónk: a béke

2023. április 23. - 18:18

Az Euronews szemlézi a Washington Post cikkét: A Kreml ismét „békemozgalmat” szervez magának Németországban.

Az írás szerint a hetvenes évek mintájára, az akkori NSZK után a mai egyesített Németország az orosz propaganda célpontja, az AfD és szélsőbaloldali pandantja: Die Linke orosz érdekeket szolgálva az orosz propagandát fújja.

Az írással ellentétben nem a hetvenes években, hanem jóval előbb megkezdték az oroszok Európa „fellazítását”, és nem csak (nem is elsősorban) az NSZK-ban.

Már a világháború végén, az olasz, a francia és a görög kommunista pártok támogatásával, Görögországban (és kis híján Franciaországban is) polgárháborút kirobbantva.

A hatvanas években az Olasz és a Francia Kommunista Párt (meg a CGT, a legnagyobb francia szakszervezet) – mindkettő kis híján kormányváltó erő – totálisan szovjet befolyás alatt állt, egészen Csehszlovákia lerohanásáig, 68-ban.

Aztán a hetvenes évek közepétől főleg az Egyesült Királyságban, kevertek az oroszok, ahová az amerikaiak az NDK-ba, Lengyelországba és a Baltikumba a régiek helyett telepített korszerű, több robbanófejes szovjet SS 20-as, közepes hatótávolságú, atomtöltettel felszerelt rakétái ellensúlyozására a maguk új rakétarendszerét, a Pershing 2-t, és stratégiai bombázóerőiket telepítették.
Rengeteg pénzt áldozva az ügyre, az oroszok az irányításuk alá vonták a brit béketüntető mozgalmakat, melyek az amerikai támaszpontok bezárását követelték (a szovjet rakétákról nem volt szó), sőt a Munkáspárt egy részét is. Harold Wilson miniszterelnök második kormánya ebbe bukott bele.

A pártállami Népszabadság annak idején teli volt bizonyos „Keldish akadémikus” felhívásaival, aki az amerikai támaszpontok bezárását követelte, a tévéhíradó pedig a bázisok előtt tartott tömegtüntetésekről készült beszámolókkal, miközben a magyar publikum az SS 20-as rakétákról csak a BBC, a Deutsche Welle és a Szabad Európa Rádió magyar nyelvű adásaiból értesülhetett.

A szovjet agymosási kísérletek, a nyugati közvélemény manipulálása szolgáló akciók, erre hajlandó szervezetek, egyének financiális támogatásával a hidegháború és a Détente alatt, egészen a Szovjetunió felbomlásáig tartottak, majd Putyin megerősödésével újra kezdődtek.

A cikk szerzője szerint elképzelhető, de nincs rá bizonyíték, hogy Putyin pénzeli a német szélsőjobbot- és baloldalt.

Értem, hogy az újságírók óvatosan fogalmaznak, de kizártnak tartom, hogy az AfD-t és Die Linke-t nem pénzelik!

Ahogy pénzeltek/pénzelnek Salvinitől Berlusconiig, Schrödertől Strachéig, Marine Le Pentől a holland és a skandináv neonácikig mindenkit, aki az Unió (fel)bomlasztása érdekében mozdítható.

Ahogy a Nyugat-Balkán destabilizálása érdekében Szerbiát és mindenki mást, aki valamilyen etnikai alapon (vagy a saját pecsenyéjét sütögetve) keveri a szart, Boszniától Montenegróig.

Orbán pedig mindkét ügylet szorgos résztvevője.

Címkék: