h i r d e t é s

Egyre több polgármester jelenti be, hogy újra indul a jövő évi önkormányzati választáson

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Egyre több polgármester jelenti be, hogy újra indul a jövő évi önkormányzati választáson

2023. március 25. - 14:12

A voksolást bonyolítja, hogy egyszerre tartják az európai uniós választással, amin az ellenzéki pártok külön listán indulnak, a helyhatósági megmérettetésen viszont együttműködési kényszerben vannak. 

Az ellenzék biztos abban, hogy Budapesten jelentős győzelmet fog elérni. A legtöbb helyen a hivatalban levő városvezetők fognak indulni.

Karácsony Gergely, Pikó András, Niedermüller Péter és Soproni Tamás is bejelentette, hogy indulnak a jövő évi önkormányzati választáson. Az ellenzéki oldalon a 2022-es történelmi vereség után komoly rivalizálás kezdődött. A Demokratikus Koalíció például több politikust is igazolt a többi párttól – a fővárosban például Déri Tibor újpesti polgármestert a Momentumból. 

"Azt szoktam mondani erre, amit az exeimnek is, hogy sok boldogságot kívánok az új párjukkal. A DK-nak és Déri Tibornak is sok boldogságot kívánok" - mondta Soproni Tamás, a VI. kerület momentumos polgármestere. A terézvárosi polgármester szerint van mit tisztázniuk a pártoknak, de az önkormányzatokban gördülékenyebben megy a közös munka. Soproni híradónknak azt mondta, hogy bár vannak viták magasabb szinteken, de a legtöbb kerületi polgármester a lakók érdekében együttműködik más pártokkal. 

A VIII. kerületi városvezető is biztos a támogatottságában - a többi közt erről is tárgyalt Gyurcsány Ferenccel korábban. "Engem nagyon megtisztelt, hogy eljött Józsefvárosba, találkoztunk, beszámolhattam neki arról, hogy mit végzünk. Én azt gondolom, hogy Józsefvárosban, ha lehet ilyet remélni, akkor talán nem itt lesz az éles vita arról, hogy ki és hogyan induljon" - mondta Pikó András.

A VII. kerület DK-s polgármestere arról beszélt, hogy bár még bő egy év van a választásig, a pártok már elkezdték a tárgyalásokat, de szerinte ezeknek csak egy vége lehet. "Folyamatos egyeztetések folynak, én a magam részéről biztos vagyok abban, hogy egy közös ellenzéki jelölt lesz a VII. kerületben, Erzsébetvárosban, és az én leszek" - fogalmazott Niedermüller Péter.

Karácsony Gergely szerint a kormány nem véletlenül döntött úgy, hogy az önkormányzati voksolást egy időben tartják az EP-választással. "Nyilván a Fidesz azt gondolja, hogy ezzel meg tudja bontani az ellenzék sorait, de ez nem fog sikerülni. Én számítok minden ellenzéki párt támogatására, és minden ellenzéki párt számíthat az én támogatásomra" - szögezte le a főpolgármester.

Kerestük a fővárosi Fideszt is, hogy eldőlt-e már, ki lesz a kormánypárt jelöltje a főpolgármesteri posztra, de adásunkig nem válaszoltak. (atv.hu)