h i r d e t é s

Erőteljes zuhanás a boltokban, már mínusz 10 százaléknál járunk

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Erőteljes zuhanás a boltokban, már mínusz 10 százaléknál járunk

2021. április 04. - 18:43

Minden áruterület brutális mínuszban, az üzemanyag az egy szem kivétel. Ez tulajdonképpen nem is meglepő, hiszen a vásárlók már lassan több is, mint egy éve spájzoló üzemmódban működnek.

A kép illusztráció! - Forrás: Kovács Alex Gábor / Facebook

Tíz százalékos mínuszban a hagyományos boltos világ a legfrissebb heti monitoros statisztika (a webáruházak nélküli online kasszaadatok) szerint, amit a drágulás majd még lejjebb farag, a webáruházi megugrás pedig nem sokat  szépít majd rajta. Egy évvel ezelőtt a havi mennyiségi adatokban áprilisban volt a mélypont 11 százalékos lecsúszással.

Most annyiban még rosszabb a helyzet, hogy idén márciusban már tíz nappal korábban, 8-tól indult az iparcikkes boltzár. És lesz még lejjebb is a mutatókban – véli a blokkk.com kiskereskedelmi szakblog.

Ráadásul egy éve, március dereka tájékán javában spájzoltak a háziasszonyok babkonzervből, fertőtlenítőkből, de még kenyérsütőkből is, vittek minden kiló lisztet és gramm élesztőt az élelmiszeres, napicikkes boltokból, és a gyógyszertárakat sem kímélték. Így a legutóbb még növekedést jelző élelmiszeres vásárlások mutatói most már mínuszba váltottak a statisztikában, hiszen amilyen régebbi értékekkel az idei vásárlási adatokat összehasonlították, azok jó nagyok voltak. A gyógyszervásárlásoknál ez az irányzat már korábban beköszönt. Ebben az esztendőben viszont már nem mutatkozik az a betárazás, úgy fest, egyszer elég volt. A statisztikákban a márciusi szigorítások első hat napja is erősen meglátszik.

Az iparcikkes boltoknál egyre több nap csúszik bele a heti monitoros statisztikában mért időszakokba a március 8-tól indított boltzárból (már 12 nap), amikor több tízezer boltnak nullába csapott a mérlege, így nem csoda, hogy egyre brutálisabb mértékű zuhanásokat mér a statisztika.

Azért is tragikus a kirajzolódó kép, mivel egy éve március második felében már csak 15 óráig lehettek nyitva az iparcikkes boltok, így akkor is esett a piacuk, amiből most már pár gyenge nap is belelóg az összehasonlítás alapját képező régebbi időszakba.

Kivétel ez alól az üzemanyagok vásárlása, ahol persze volt komolyabb drágulás is, ami majd a mostani nagyobb növekedést jelző kasszaadatokhoz képest a volumen (mennyiségi) mutatót majd lejjebb húzza.

A múlt év augusztusa óta kisebb, hullámzó mínuszokban bukdácsol a boltos világ a havi volumenadatok szerint. Ez még 2021 adatsoraiban is így lesz, még áprilisban is. Talán a május hozhat fordulatot, kérdés persze, hogy hány boltos éri azt meg talpon maradva az iparcikkes körből. (napi.hu)