h i r d e t é s

Ezekkel a trükkökkel vesznek rá, hogy sokat költs az év végi nagy vásárlásokra

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Ezekkel a trükkökkel vesznek rá, hogy sokat költs az év végi nagy vásárlásokra

2015. november 27. - 11:48
0 komment

Közeleg a karácsony, felpörög az áruházak forgalma, már itthon is van fekete péntek, indul a vásárlási szezon. Érdemes végiggondolni, hogy szabjunk limitet az elköltött pénzek, és arra is, hogy az áruházak hogy próbálnak meg velünk nem tervezett dolgokat megvetetni, anélkül, hogy tudatosulna bennünk.

Illusztráció - Fotó: pixabay.com

A gondolatmenet nem légből kapott: Martin Lindstrom, egy marketing tanácsadó írt könyvet a témában, vagyis olyan valaki, aki nagyon otthon van a témában, hisz sokáig maga adott tanácsokat az üzleteknek. Így hát meglehetősen autentikus a forrás - írja a Privátbankár.

Aranyszabályok

Lindstrom szerint van néhány aranyszabály, aminek nincs köze magukhoz az üzletekhez, hanem vásárlásra indulva általánosan célszerű megfogadni őket. Ezek közül az első: ne vigyük a gyereket magunkkal, mert jelenléte átlagosan 29 százalékkal növeli meg az általunk elköltött összeget. Második szabály: ne vigyük a partnerünket, mert ha így teszünk, 19 százalékkal költünk többet.

Harmadik szabály: ha nem muszáj, az üzletben ne vegyünk kosarat vagy bevásárlókocsit, mert azt sokkal könnyebben megtöltjük, mintha csak kezünkbe vesszük azt az egy-két darabot, amiért mentünk, ez átlagosan 8 százalékkal dobja meg a költésünk. Negyedik szabály: ha készpénzzel fizetünk, legyen nálunk nagy címletű bankjegy (forintban 20 ezres), mert a megfigyelések szerint nehezebben szánjuk rá magunkat annak felváltására. Ez utóbbi jelentősége persze csökken, mert egyre inkább kártyával vásárlunk.

Trükkök

Jóbarátként, közeli ismerősként kezelnek

Az eladó egy-egy terméknél biztat, hogy az ő rokona, barátja, akárkije is ilyet vett, és nagyon szereti, vegyük csak meg. Ha például egy ruhadarabról van szó, és attól tartunk, mosáskor összemegy, megnyugtatnak: az ő ismerősének sem ment össze.

Adnak egy hatalmas szatyrot, táskát

Ez jellegzetesen pl. az Ikeánál észlelhető, persze az a hatalmas kék zsák hasznos is lehet, amikor tényleg kell nekünk egy-két nehezebb vagy nagyobb darab, de egyébként arra ingerel, hogy megtöltsük.

A sok 9-es

Nálunk ez régen nem volt divat, de Amerikában a 40 az mindig is 39,99, esetleg 39,95 volt. Most már itthon is 9-es erdőbe akadunk, sőt a mi nominálisan túl nagy számokat használó valutánkkal ezt még jobban lehet alkalmazni, mert gyakoriak az 5 vagy akár 6 számjegyű árak is: 39 990 forint 40 ezer helyett, esetleg 119,990 forint 120 ezer helyett. A pszichológiai hatása óriási, ha direkt nem tudatosítjuk magunkban, hogy az bizony 40 vagy 120 ezer, tudat alatt úgy vesszük meg, mintha 30 vagy 110 volna.

Ingyenes szállítás

Ingyenes kiszállítást ígérnek egy bizonyos összegű vásárlás fölött. Ez értelemszerűen a webáruházakra jellemző, és elvileg lehetne is jogosultsága, miszerint kis értékkel nem szívesen bajlódnak. A lényeg azonban az, és így is számolják ki  a limitet, hogy  a vásárlót rávegyék, vegyen még, noha nem tervezte, hogy elérje az ingyen kiszállítási limitet, és úgy érezze, megspórolta a kiszállítási díjat. Igen, megspórolta, csak közben elszórt egy csomó pénzt, amit egyébként nem tett volna.

Pár cikk olcsón, beetetésnek

Jellegzetes megoldás, hogy az üzletek a bejáratnál, vagy más feltűnő helyen néhány nem nagy értékű árucikket kitesznek féláron, és ettől a vásárlónak az a képzete támad, hogy ez egy olcsó üzlet nagy kedvezményekkel, míg valójában a többi árut a szokásos áron adják.

Külön kell venni a kiegészítőket

Elemmel működő áruknál, például játékoknál kiderül, hogy az elemet külön kell megvenni, de ezt előre nem jelzik. De vannak ennél nagyobb tételek is: okostelefonokhoz kiváló applikációkat és programokat adnak, de azok aztán gyorsan lemerítik az eszközt, és ekkor jön az ajánlat: vegyünk sokért egy jobb akkumulátort vagy hatékonyabb, gyorsabb töltőt.

 

privatbankar.hu