h i r d e t é s

Feketén dolgoztat a bolthálózat?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Feketén dolgoztat a bolthálózat?

2016. június 15. - 12:42
0 komment

Bejelentés nélkül alkalmazza dolgozóit egyik üzletében az országszerte Cosmos City néven összesen negyven ruházati bolttal jelen lévő, indiai hátterű üzletlánc – tudta meg a Magyar Idők.

Fotó: Europress / Napi.hu

Elmulaszthatta az illetékes hatóságoknál bejelenteni magyar alkalmazottainak egy részét az elmúlt években az az indiai gyökerű bolthálózat, amely Budapesten és több nagyvárosban Cosmos City néven működtet indiai, kínai és olasz gyártású ruházati termékeket kínáló butikokat - írta a lap.

A franchise-alapon több magyar kft. által bevásárlóközpontokban és hipermarketek üzletsorain üzemeltetett összesen mintegy 40, azonos márkanév alatt futó üzlet egyikében kiderült: nem fizetik az alkalmazottak után a bérjárulékokat - mondta a a Magyar Időknek Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke. Az üzletláncnál minimálbérrel számolva dolgozónként átlagosan havonta 70 ezer forint körül lehet az az összeg, melyet bérjárulékként nem fizetnek meg.

Az egyik Cosmos City-üzlet kilenc jelenlegi dolgozója által aláírt, a laphoz is eljuttatott nyilatkozatból ugyanis az derül ki, hogy a munkaszerződésükben feltüntetett munkáltató cég legalább 2015 januárja óta nem fizeti utánuk a bérjárulékokat. A dolgozók szerint a lánc több egységében is jellemző ez a gyakorlat, van, ahol napi 3000 forintot fizetnek zsebbe azért, hogy mindez titokban maradhasson. A 40 üzletben összesen több mint háromszáz alkalmazott dolgozik.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ez év márciusában levélben úgy tájékoztatta a bolt több alkalmazottját, hogy az adóbevallásukat azért nem lehet elkészíteni, mert nem állnak rendelkezésre az ehhez szükséges munkáltatói adatszolgáltatások.

A bolti eladók szerint több üzletben jellemző a jogtalan gyakorlat, a cég tagadja az állításokat - írta a lap.

 

napi.hu