h i r d e t é s

Fel kell oldania a kormánynak a napelem betáplálási moratóriumot

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Fel kell oldania a kormánynak a napelem betáplálási moratóriumot

2023. február 01. - 10:01

Persze csak akkor, ha kell az Orbán-kormánynak 2320 milliárd forint eu-s pénz.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Ahhoz, hogy a 2 ezer 320 milliárd forintos támogatást megkapja Magyarország, legkésőbb 2024 végére fel kell oldani a napelemek betáplálási moratóriumát. Ez áll az Európai Bizottság november végén kiadott javaslat-csomagjában.

Az energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár azt mondta, az energiabiztonság érdekében fejleszteni kell a rendszert, ennek előfinanszírozását pedig uniós forrásokból vállalja a kormány. 

„Több az igény, mint amit a hálózat jelenleg be tud fogadni” - ezzel indokolta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még októberben a betáplálási moratórium bevezetését.

Ez azokat a napelemmel rendelkező, vagy ilyen rendszer kiépítését tervező tulajdonosokat érintette, akik a hálózathoz történő csatlakozási igényüket október 31 után adták le. Az Európai Bizottság tavaly novemberben kiadott egy javaslatcsomagot, amelyt egyebek közt azt tartalmazza, hogy a moratóriumot legkésőbb 2024. december 31-ig kell feloldani ahhoz, hogy az ország hozzáférjen a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz, vagyis a RRF támogatási forrásaihoz.

Balogh József szerint a javaslatcsomagban meghatározott időpont a végső határidő a moratórium feloldásához.

2024. december 31. az utolsó nap, ameddig meg kell csinálni. Már holnap is bevezethetnék, csak március 31-ig meg kell mondaniuk, hogy mit csinálnak, és legkésőbb december 31-ig meg kell csinálni. Ez nagyon jó szabályozás. Nyomás alá helyezik őket, hogy 31-ig, mindjárt itt a március 31, "kötelezzétek el magatokat", és legkésőbb december 31-ig csináljátok meg

– mondta az energetikai szakértő.

Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! hétfői adásában azt mondta, fontosnak tartja a helyben megtermelt energiát, az energiabiztonság érdekében azonban fejleszteni kell a rendszert.

„Alapvetően az uniós forrásokból az RRF forrásokból kívánjuk ezt részben finanszírozni, és amíg nem érkeznek meg a források, addig pedig a kormány úgy döntött, hogy előfinanszírozza ezeket a projekteket annak érdekében, hogy minél hamarabb meg tudjanak valósulni” – mondta Steiner.

Ugyan a kormány október 31-től megszüntette a visszatáplálás lehetőségét, a szaldóelszámolásnak nem vetett véget. Azok érdekében pedig, akik más elszámolás alá esnek, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség javaslatot tett a Minisztériumnak.

A betáplálási lehetőségek tilalmának feloldásával Magyarország több, mint 2300 milliárd forintot kaphat. (atv.hu)