h i r d e t é s

Figyelmeztetést kapott a magyar kormány az Európa Tanácstól

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Figyelmeztetést kapott a magyar kormány az Európa Tanácstól

2023. március 13. - 11:20

Az Európai Emberi Jogi Bíróság egy magyar nemzetbiztonsági megfigyelésről szóló döntését a magyar állam még mindig nem építette be törvénykezésébe, figyelmeztetett a Tanács miniszteri bizottsága. Ennek mielőbbi pótlására is felhívták a magyar kormányt.

Az Európa Tanács emberi jogi szervezet miniszteri bizottsága figyelmeztette a magyar kormányt arra, hogy a nemzetbiztonsági célú titkos megfigyelésre vonatkozó hazai jogszabályok teljes mértékben és hatékonyan összhangban legyenek az Emberi Jogok Európai Egyezményének követelményeivel, írják közleményükben.

A Tanács egy, az Európai Emberi Jogi Bíróság által március 10-én, ideiglenes határozatott hozott, amelyben hangsúlyozták, a Szabó Máté Dániel és Vissy Beatrix kontra Magyarország ügyben még mindig tartozik a magyar kormány a jogszabályok átalakításával. Az ügyet az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet még 2016-ban nyerte meg a nagykamara előtt Strasbourgban, miután kiderült, az intézményt a magyar állam, nem egészen világos indoklással titkos módszerekkel hallgatta le.

A döntés és a mostani figyelmeztetés ismét hangsúlyozza, az intézet munkatársainak sérült a magán- és családi életük, valamint magánlevelezésük tiszteletben tartásához fűzödő, alapvető emberi joga.

A Tanács most közleményében ugyancsak felhívja a magyar államot, „foglalkozzanak a bíróság által feltárt hiányosságok összességével”, határozzák meg a jogalkotási folyamat ütemezését, terjesszenek elő egy jogalkotási javaslattervezetet, és tájékoztassák a bizottságot a jogalkotási folyamat minden lényeges fejleményéről.

A bíróság határozatával összhangban azt is elismételték, a titkos megfigyelés rendkívül erőszakos titkosszolgálati beavatkozás, amit minden esetben kellő mértékben indokolnia kell a szakszolgálatoknak ahhoz, hogy jogszerűnek minősüljön. Ezt a magyar állam az inkriminált ügyben pedig a bíróság szerint egyértelműen elmulasztotta. (168.hu)