h i r d e t é s

Fizetéscsökkenéstől tartanak a mentőszolgálati dolgozók, miután már nem lesznek közalkalmazottak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Fizetéscsökkenéstől tartanak a mentőszolgálati dolgozók, miután már nem lesznek közalkalmazottak

2021. január 28. - 06:25

Egy névtelenséget kérő mentős azt mondta az ATV híradónak, hogy már több kollégája konkrét információt kapott arról, mennyivel csökken majd a bére márciustól, amikor már nem lesz közalkalmazott. 

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Győrfi Pál szerint ilyen választ nem kaphatott mentődolgozó. A szóvivő ugyanakkor hozzátette: folyamatban van a részletszabályok kidolgozása.

Vidéken dolgozik az a mentős, aki attól tart, hogy minimum 20 ezer forinttal csökken a fizetése márciustól, amikor már nem lesz közalkalmazott. Azt mondja, nincs egyedül azzal a feltételezéssel, hogy az állam vissza akarja venni az őszi béremelés összegét.

"Most azt érezzük, hogy ezt el is veszik tőlünk, és sokan arra gondolnak itt, hogy az orvosoknak a bérét akarják ebből kompenzálni, amit nekik beígértek, a 100 százalékos béremelést" - mondta el a névtelenséget kérő mentős.

Az érintettek egy zártkörű facebook-csoportban beszélnek a részletekről.

"Többen felhívták a HR-osztályt, van megadva telefonszám, HR-ügyintéző, és ő néhány kollégának már elmondta, hogy mennyivel fog visszaesni durván a bére. (...) Van, akinek 40 ezerrel, valakinek 20 ezerrel, valakinek 25 ezer forinttal" - tette hozzá.

A mentőszolgálat szóvivője szerint nem kaphattak ilyen munkáltatói választ a dolgozók. Győrfi Pál híradónk megkeresésére azt írta: a szolgálati jogviszonyhoz kapcsolódó részletszabályok kialakítása folyamatban van, de alapvetés, hogy jogviszony váltásból származó bércsökkenés senkinél se történjen.

"Valóban, járhat ez egyfajta csökkenéssel" - a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének alelnöke szerint is sok a bizonytalanság. A dolgozóknak most kell benyújtaniuk az igazolásokat az eddigi munkaviszonyaikról.

"Itt az értelmezéssel és az információ hiányával van a probléma, tehát ugye ez a törvény megfogalmaz jó pár dolgot, ami a fizetési fokozatokhoz kapcsolódik, tehát hogy milyen munkaviszonyok számíthatók be, és ennek a megítélése, értelmezése nem egységes" - mondta el Illés István.

A képzettség alapján is új besorolás készül. Más juttatásokról pedig még nincs döntés.

"Maga a jogszabály felhatalmazást adott az országos kórházi főigazgatónak arra, hogy a béren kívüli juttatások, támogatások körét szabályozza. Most ez a szabályozás mind a mai napig nem történt meg, és ez továbbra is igen jelentős bizonytalanságot eredményez minden munkavállaló számára" - nyilatkozta Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.

A szervezet nem csak a korábbi pótlékokhoz ragaszkodik, hanem azt is szeretné, ha az állam kompenzálná a szakdolgozókat pl. a hálapénz megszüntetése és mellékállás vállalásának korlátozása miatt. (atv.hu)