h i r d e t é s

Focicipő vásárlása? Több lépést is be kell tartani!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Focicipő vásárlása? Több lépést is be kell tartani!

2024. január 12. - 09:32

Aki focizik, tudja nagyon jól, hogy az egyik, ha nem a legfontosabb kiegészítő a futballcipő. A játék számtalan elemét befolyásolja, ráadásul a lábunkat is védi a különböző sérülések, behatások ellen. Egy új lábbeli beszerzését sosem szabad elkapkodni, több fontos lépést is be kell tartani.

Forrás: focicipobolt.hu

A lábunk ismerete, a talaj és a poszt

Már önmagában ez a három tényező is nagymértékben meghatározza, hogy mégis melyik cipő lesz az ideális. A Focicipőbolt stoplis focicipő kínálatában számtalan megoldást találhatunk, de sokszor nem a stoplis változat lesz az ideális. Még mielőtt azonban a cipők talpát vesszük szemügyre, az első lépés minden esetben az, hogy megismerjük a saját lábunkat. Ezt úgy kell érteni, hogy a focicipő egyik legfontosabb tulajdonsága a méret. Nem jó a nagyobb cipő (még gyerekeknél sem, hogy “majd belenő”), a kisebb sem, csak az, ami tökéletesen illeszkedik.

Ellenkező esetben fordított hatást fogunk elérni. A teljesítményünk nem lesz megfelelő, kényelmetlen lesz a cipő és sokkal hamarabb fog elhasználódni, mint kellene. A lábunkat pontosan kell megmérni, amihez papírt és ceruzát érdemes ragadni, a leghosszabb lábujj és a sarok közötti távolságra lesz szükség, és az alapján kell szemügyre venni a mérettáblázatokat. Ha ez megvan, akkor jöhet a következő lépés: milyen talajon fogunk játszani?

Ma már műfüves, természetes fűvel borított pályán és teremben is futballozhatunk. Mind a három teljesen más kialakítást igényel, ami a cipő talpában nyilvánul meg. Figyeljünk oda a jelölésekre, amelyeket a termék nevében találhatunk. Az FG (kemény talaj) és az SG (nedves, sáros pálya) természetes fűre, az AG és a TF műfűre, az IN és az IC pedig terembe való. A posztunk is befolyásolja a választást: védőknek a stabilitás az elsődleges blokkolás miatt, a csatároknak pedig a mozgékonyság és a pontos, erős lövés.

A játékstílus a cipő stílusát is meghatározza

Ha valaki sokat fut, mozog a pályán, igazi labdazsonglőr, akkor olyan cipőt kell keresnie, amit kifejezetten úgy alakítottak ki, amivel sokkal egyszerűbb a labdakezelés. Ilyen lehet például egy olyan, amin nincsen fűző, vagy könnyedén el lehet azt rejteni, mivel így sokkal nagyobb felület marad a labda érintésére.

Védőknek általában szögletes stoplival ellátott cipő az igazi, mivel az sokkal mélyebbre hatol a talajban, a blokkolásokat is egyszerűbb lesz majd kivitelezni.

Fontos a megjelenés?

Természetesen! A focicipő egyfajta kifejező eszköz, amivel megmutathatjuk a stílusunkat. Letisztult, egyszerű megjelenésre vágyunk, ami csak egy, maximum két színt vonultat fel? Megoldható! Merész, egyenesen extrém mintázat kell? Nincs belőle hiány! Napjainkban abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mindenki megtalálhatja a játékához és stílusához legjobban illeszkedő focicipőt. Hogy a beszerzés végén elégedett legyünk, csak néhány egyszerű, de egyben fontos lépést kell betartani.