h i r d e t é s

Francia üzemanyaggal repülhettek orosz vadászgépek, miközben földig romboltak egy ukrán várost?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Francia üzemanyaggal repülhettek orosz vadászgépek, miközben földig romboltak egy ukrán várost?

2022. augusztus 25. - 13:17

A TotalEnergies francia cég a nemzetközi nyomás ellenére is megtartotta orosz érdekeltségeit. A most nyilvánosságra került adatok alapján a cég által szállított üzemanyagot orosz harci repülőgépek használták fel Ukrajnában - írta meg a Reuters.

A kép illusztráció! - Forrás: Hellas Posts English

A francia Le Monde napilap állítása szerint a TotalEnergies francia cég az orosz Novatekkel közös vállalkozásban való részesedése révén részt vett olyan gázsűrítmény szállításában, amelyből később repülőgép-üzemanyagot állítottak elő. A lap birtokába jutott bizonyítékok alapján az üzemanyagot az orosz hadsereg repülői használták fel Ukrajnában.

A Le Monde oknyomozása során együttműködött a Global Witness aktivista csoporttal, a közös jelentés szerint a francia cég energiapiaci adatait vizsgálták. Az üzemanyagot a Terneftegaz által szállított gázkeverékből állították elő, az orosz cégben a TotalEnergies 49%-os részesedéssel rendelkezik.

A Totalenergies energetikai vállalat a nagy nyugati riválisokkal ellentétben és az őt ért kritikák ellenére megtartotta oroszországi eszközkitettségének nagy részét, illetve kereskedelmi kapcsolatait. A cég korábban azt állította, hogy nem üzemeltet olyan infrastruktúrát, amely az orosz hadsereg számára szállítana, de elismerte a Terneftegazban való részesedését. A TotalEnergies bevallása szerint a Terneftegaz által termelt összes üzemanyag-alapanyagot a Novateknek szállította.

A TotalEnergies egyébként 19,4%-os részesedéssel rendelkezik a Novatekben is.

A Le Monde nyomon követte a kitermelt gázkeverék útját az északnyugat-szibériai gázmezőktől két orosz katonai légibázisig. A légibázisok jelenleg többfeladatú vadászgépek egy-egy századának adnak otthont. Az Amnesty International és más jogvédő csoportok szerint a civilek elleni légicsapásokban, köztük Mariupol porig bombázásában nagy valószínűséggel e kettő légibázis harci repülőgépei is részt vettek.

A francia cégnek számos befektetése van Oroszországban, többek között a Jamal LNG projektben és az Arctic LNG 2 projektben, amely még nem üzemel. A projektek a cég cseppfolyósított földgáz (LNG) előállítására irányuló stratégiájának részét képezik. A francia kormány közölte, hogy minden vállalat maga dönti el, hogy milyen üzleti tevékenységeket kíván Oroszországban fenntartani, feltéve, hogy betartja a nemzetközi szankciókat. (Portfolio)