h i r d e t é s

Frissültek a számok, ötről hatra emelkedett a 30 év alatti háziorvosok száma

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Frissültek a számok, ötről hatra emelkedett a 30 év alatti háziorvosok száma

2023. február 20. - 17:04

Újabb kolléga regisztrált a rendszerben, így hatra emelkedett a 30 év alatti háziorvosok száma Magyarországon - ezt a Magyar Orvosi Kamara írta az ATV Híradó megkeresésére, miután sokkoló számokat osztottak meg vasárnap. 

Közben a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke hozzátette: ha semmi sem változna, nem kizárt, hogy csak 3-4 nap múlva adhatnának időpontot a háziorvosok.

A háziorvosok átlagéletkora 60 év körül mozog, ami a Magyar Orvosi Kamarát is egyre jobban aggasztja. A kamara vasárnap egy Facebook-posztban azt írta: az egész országban csupán öt 30 év alatti háziorvos van. Az ATV Híradója kereste a MOK-ot, amely azóta frissítette az adatbázisát.

Mostanra nem 5, hanem 6 olyan fiatal orvos van, aki még nem lépte át a harmincadik életévét. A kamara azt is hozzátette: ez a szám azt jelenti, hogy az elmúlt két-három évben mennyien választották és fejezték be a háziorvosi képzést.

A 40 év alatti háziorvosokról szóló statisztika sem ígéretesebb. Ők a teljes háziorvos-társadalom kevesebb, mint hét százalékát teszik ki. A praxisok ára, a praxisfinanszírozás alacsony szintje, és a sok utazás - ezek mind közrejátszhatnak, hogy a fiatalok egyre ritkábban választják a háziorvosi létet. Ezt már a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke mondta, aki maga is háziorvos.

Szabad Zoltán szerint ha a jelenlegi 1600-2000 fős praxisok 4000-re nőnének, azt már mindenki megérezné.

"Eljutunk egy olyan rendszerhez, hogy valaki elmenne például a háziorvosához, és akkor azt mondja egy ilyen, ekkorára felduzzasztott praxisban a háziorvos, hogy jó, 3-4 nap múlva tudok időpontot adni Önnek, ellentétben a mostani rendszerrel, ahol rendszeresen, akár még aznap is meg tudják nézni a beteget" - fogalmazott. (atv.hu)