h i r d e t é s

Gyerekeket támad a világ egyik legveszélyesebb betegsége

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Gyerekeket támad a világ egyik legveszélyesebb betegsége

2022. október 24. - 10:25

A világ egyik legveszélyesebb betegségének tartott kanyaró ismét nagy gondokat okoz, elsősorban Afrikában, ahol a koronavírus-járvány miatt megszakadtak a kanyaró elleni oltási kampányok a gerekeknél. Szövődményei közé tartozik a vakság, a tüdőgyulladás és a halál – számol be a hírről a Reuters.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Egy pusztító zimbabwei járvány idén több mint 700 gyermek halálát okozta, főként olyan vallási szekták körében, amelyek nem hisznek a védőoltásokban.

Idén több mint 45 000 esetet jelentettek Afrikában, és több mint 2300 ember halálát okozta a kanyaró. Ez kétszerese a tavaly ilyenkor tapasztalt esetek számának,

akkor néhány még életben lévő, távolságtartásra vonatkozó előírás még lelassíthatta a fertőzéseket.

A WHO és az UNICEF 2020-ban figyelemfelkeltő és adománygyűjtő kampányt indított a világjárvány okozta oltási hiányosságok pótlására, különösen a közepes jövedelmű országokban, de eddig szinte semmi pénzt nem sikerült összegyűjteni - közölték az ügynökségek a Reutersszel.

A becsült hiány a kanyaró elleni védőoltásokhoz globálisan legalább 255 millió dollár.

Az ügynökségek szerint a Covid, az ukrajnai háború, az élelmiszerhiány és az infláció miatt a gazdagabb országok adományai is megcsappantak.

A kanyaró jellemzően magas lázzal, köhögéssel és árulkodó kiütésekkel jár. Terhes nőknél növeli a vetélés és a koraszülés kockázatát. A vírus évente mintegy 2 millió gyermeket ölt meg, mielőtt az 1960-as években bevezették a vakcinát.

A szegény országokban, ahol a gyermekek immunrendszere gyakran gyengébb az alultápláltság vagy más kezeletlen fertőzések miatt, a vírus a megfertőzöttek akár 10%-át is megölheti, és rendkívül fertőzőképes. Egyetlen kanyarós beteg 12-18 másik betegre is átterjesztheti a betegséget.

A lap megjegyzi, hogy az évek során a kanyaró elleni vakcina sikere miatt sokan tévesen a biztonság hitébe burkolóztak. Azokban az országokban, ahol a kanyarót már régóta felszámolták, többek között az Egyesült Államokban és Európában, egyre több közösség dönt úgy, hogy nem oltatja be gyermekeit.

2019-ben a globális megbetegedések 23 éves csúcsra emelkedtek, és 200 000 ember halálát okozták, többek között olyan országokban is, ahol a betegséget korábban már felszámolták. A Kongói Demokratikus Köztársaság volt az egyik legsúlyosabban érintett ország, több mint 6000 halálesettel.

A WHO becslései szerint akkoriban világszerte a gyermekek 86%-a megkapta legalább az első adag kanyaró elleni védőoltást. 2021-re, amikor világszerte 25 millió gyermeknek hiányzott az első adag, már csak 81%-uk volt beoltva, ami 2008 óta a legalacsonyabb érték. Afrikában ez az arány mindössze 68%. (Portfolio)