h i r d e t é s

Gyurcsány lepaktált az ellenféllel Márki-Zay szerint

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Gyurcsány lepaktált az ellenféllel Márki-Zay szerint

2023. február 08. - 15:03

Orbánozás és Gyurcsányozás nélkül nincs évértékelés

Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter - Forrás: MTI/MOHAI BALÁZS/MÁTHÉ ZOLTÁN

Márki-Zay Péter évértékelőt tartott, a hódmezővásárhelyi polgármester, korábbi miniszterelnök-jelölt a 2022-es ellenzéki vereség okairól és új pártjáról is beszélt.

Márki-Zay Péter gondolatkísérlettel indította évértékelőjét, mi történt volna, ha április 3-án kormányt váltanak? A volt miniszterelnök-jelölt szerint többek között elszámoltatás lenne, a korrupció ellen az Európai Ügyészség segítségével küzdenének, megérkeztek volna az uniós támogatások, stabilabb lenne az euróárfolyam, a bérek és a nyugdíjak 10 százalékkal érnének többet, „okos rezsicsökkentést” vezettek volna be, ami például a rászorulóknak nyújtott támogatásokat és energiahatékonyabb épületeket jelentene. Ezek mellett duplájára emelték volna a gyest, a családi pótlékot és a nyugdíjminimumot, árstop helyett áfacsökkentést vezettek volna be.

A hódmezővásárhelyi polgármester leszögezte, hogy nem küldtek volna katonákat Ukrajnába, félremagyarázták az erre vonatkozó mondatát, viszont „Orbán Viktor maximálisan asszisztált” Ukrajna katonai támogatásához az Európai Unión keresztül.

Márki-Zay Péter arról is beszélt, hogy az az 1,8 milliárd forint, amit a Mindenki Magyarországa Mozgalom kapott támogatásként külföldről, és az ellenzék teljes kampányköltése is eltörpül például az őszi nemzeti konzultáció költségei mellett.

Ha valaki azt gondolja, hogy ez a pénz sok, és nem látja, hogy hova ment, annak ellenére, hogy 42 ezer soron nyilvánosságra hoztuk, az vagy menthetetlenül ostoba, vagy áruló. Azt gondolom, hogy inkább az utóbbi

– fogalmazott a politikus.

Gyurcsány Ferenc alkut kötött?

Márki-Zay Péter elismerte, hogy van felelőssége a választási vereségben, például a „4 másodperces kivágott félmondatokkal” lehetőséget adott a hazug támadásokra, de ha valaki vette a fáradtságot és végighallgatta a teljes mondatot, akkor hallhatta, hogy pontosan miről beszélt.

A volt miniszterelnök-jelölt azt állítja, hogy „hátulról is lőttek”:

Megteremtettük az ellenzék egységét, de ahol a csapattagok egy része a csapatkapitányra lő, és nem az ellenfélre, nem igazi egység. Sokan várták azt – Orbán Viktor is –, hogy a CIA, Brüsszel vagy Soros beavatkozik. Mi ezzel szemben azt látjuk, hogy nemcsak ők, de még Gyurcsány Ferenc sem az ellenzéket támogatta. Még ő sem osztotta meg a kampányüzeneteket. A hírek szerint lepaktált az ellenféllel februárban, alkut kötött, a nála meglévő lejárató anyagokat nem szivárogtatta ki.

A volt miniszterelnök-jelölt szavaival kapcsolatban megkerestük a DK-t.

Márki-Zay Péter a Fidesz győzelmének okai közé sorolta azt a választási szabályt, hogy 71 körzetben kell egyéni jelöltet állítani a listához, a „százszoros anyagi túlerőt”, valamint a médiafelületeket és a hazugságokat.

A polgármester kijelentette, „aki azt gondolta, hogy minden egyes jobbikos leszavaz egy olyan listára, amin ott van Gyurcsány Ferenc, nem ebben az országban él”, és azt is erősen kétli, hogy a korábbi jobbikosok nagy tömegben szavaztak volna Dobrev Klára jelöltségével az ellenzékre. Márki-Zay Péter aláhúzta: ha valaki azt hiszi, hogy csak baloldali támogatottságú, civileket elutasító jelölt jobb eredményt érne el, mint 2022-ben az ellenzék, az „Orbán Viktor hatalmon tartása érdekében hazudik”.

Márki-Zay Péter az eredményeik közé sorolta az ellenzéki egység megteremtését, a 800 ezer résztvevős előválasztás lebonyolítását, a 400 millió forintos hazai mikroadomány-gyűjtést, a húszezer független szavazatszámláló toborzását, három roma képviselő parlamentbe juttatását, valamint az átlátható elszámolást.

A volt listavezető tényként szögezte le, hogy az ő személye nem lefelé, hanem felfelé húzta az ellenzéket, majd megemlítette azt is, hogy a „DK-s jelöltek a lista alatt, a jobboldaliak felette” teljesítettek.

Jön az új párt

Márki-Zay Péter a „hogyan bukik meg a rendszer?” kérdésre négy pontban válaszolt:

  1. Kultúraváltás: „Amíg elfogadjuk a lopást és tolvajokat választunk, ők mindig gazdagabbak lesznek, mi pedig mindig szegényebbek.”
  2. Ellenzéki kerekasztal.
  3. Önkormányzati választás: „Egyetlen, összetartó, helyi lokálpatrióta közösség”, akár előválasztáson kiválasztva, a példa Jászberény.
  4. EP-választás: „Semmi kockázata nincs a különindulásnak, legyen az Európai Néppárt kötelékében induló párt is”.

A politikus hangsúlyozta, hogy meg kell változtatni a feltételeket a győzelem érdekében.

Márki-Zay Péter újra közölte azt is, hogy Mindenki Magyarországa Néppárt néven indítják el a pártjukat, a szűk körben megtartandó alakuló közgyűlést május elejére tervezik. A politikus kijelentette, a pártalapítás nem jelent hátrányt az ellenzékre nézve, „jelenleg nincs a magyar palettán ilyen párt”, utóbbi állítását öt szemponttal indokolta: ők a rendszer ellenzéke lesznek, önzetlenül kiállnak az üldözöttekért, kultúraváltáson dolgoznak, nem állami pénzből finanszírozzák a működésüket, és az Európai Néppárthoz szeretnének csatlakozni.

Gyurcsány Ferenc vasárnapi évértékelőjéről itt, Donáth Anna szombati jövőértékelő beszédéről itt, az MSZP, valamint az LMP rendezvényeiről pedig itt és itt számoltunk be. (Index)