h i r d e t é s

Kásler Miklós miniszter úr meghallgatásán jártunk, aki megfutamodott a diákok elől - VIDEÓ

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kásler Miklós miniszter úr meghallgatásán jártunk, aki megfutamodott a diákok elől - VIDEÓ

2019. március 26. - 16:54

A miniszter az utolsó pillanatban lemondta a meghallgatást.

Mi, az áprilisi diáktüntetés szervezői, a mai napon a Képviselői Irodaházban jártunk, hogy kérdéseket tegyünk fel Kásler Miklós miniszternek a Népjóléti bizottságban napirendre tűzött meghallgatása előtt, mivel tavaly májusban a miniszter úgy fogalmazott: az ajtaja mindenki előtt nyitva áll. Szerettük volna ismertetni vele azokat az aggasztó statisztikákat*, amelyek szerintünk súlyos kérdéseket vetnek fel a 2020-ban életbe lépő kötelező nyelvvizsga kapcsán.

Sajnálatos módon a miniszter úr az utolsó pillanatban lemondta a meghallgatást, ezzel megfutamodott a diákok jövőjét érintő kérdéseink elől. Ráadásul a Népjóléti bizottság elnöke szerint Kásler Miklós a mai meghallgatás lemondásával a Házszabályt is megszegte.

  • Továbbra sem tudjuk, a kormány mikor és milyen módon tette lehetővé a katasztrofális állapotú nyelvoktatási rendszerben a középfokú nyelvtudás elérését minden diák számára.
  • Továbbra sem értjük, hogy a magyar diákok hiányos nyelvtudását miért a felsőoktatásból való kizárásukra használják fel, a nyelvoktatás színvonalának radikális javítása helyett.
  • Továbbra sem világos, miért vezet be a kormány ezáltal burkolt anyagi cenzust, amely azokat a szegényebb környezetben tanuló diákokat sújtja, akik nem tehetik meg, hogy a felkészüléshez drága magánórákat fizessenek meg.

A tavalyi felvételizők adatai alapján az intézkedés súlyosan csökkenteni fogja a felsőoktatásba bejutó leendő pedagógusok és ápolók számát, ezzel tovább súlyosbítva az oktatásban és egészségügyben nap mint nap tapasztalható munkaerő- és szakemberhiányt.

Elvárjuk a döntéshozóktól, hogy a kötelező nyelvvizsga bevezetése előtt teremtsék meg a középfokú nyelvtudás elérésének iskolai feltételeit, biztosítsanak színvonalas nyelvoktatást az ország minden diákja számára!

A szervező diákok nevében:
Fehér Alexandra, Gyetvai Viktor, Sipos Ferenc Norbert

*NEM rendelkezett nyelvvizsgával 2018-ban például:
- a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karára frissen felvett hallgatók 68%-a
- a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karára frissen felvett hallgatók 48%-a
- a Széchenyi István Egyetem Egészség és Sporttudományi Karára frissen felvett hallgatók 49%-a
- a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karára felvett leendő egészségügyi tanárok 75%-a
- a Károli Gáspár Református Egyetemre felvett leendő pedagógusok 65%-a
- az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára felvett leendő tanítók, pedagógusok 77%-a
(adatok forrása: HVG Diplomarangsor 2018 kiadvány)