h i r d e t é s

Kihirdették a tartósan vízhiányos időszakot

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kihirdették a tartósan vízhiányos időszakot

2022. március 21. - 11:21

Az ország egész területét érinti a talajok vízhiányos állapota.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/MTVA/Balázs Attila

időszakot az ország teljes területére hétfői kezdettel. Így a mezőgazdasági termelőknek nem kell vízkészletjárulékot fizetniük, és vízjogi engedély nélkül, bejelentést követően egyszer rendkívüli öntözési célú vízhasználatra jogosultak - tájékoztatta a NAK az MTI-t.

A talaj felső 20 centiméteres rétege az elmúlt időszakban tovább száradt, már szinte az egész országban 40 százalékos érték alá csökkent a nedvességtartalom. A talajok a téli csapadék hiányában nem tudtak feltöltődni, a fokozódó csapadékhiány miatt pedig folyamatosan száradnak.

A NAK szerint számottevő, országos csapadék továbbra sem várható, többnyire napos, száraz és meleg időre van kilátás, így fokozódik a vízhiány, ami komoly problémát jelent a fejlődésnek induló őszi vetéseknek.

A kamara tájékoztatása alapján rendkívüli öntözési célú vízhasználatnak minősül a közvetlenül felszíni vízből, ideiglenes szivattyúállással, hektáronként legfeljebb 120 milliméternyi vízmennyiség 100 hektár nagyságot meg nem haladó területre öntözési célból, legfeljebb megszakítás nélkül egy hónap időtartamig történő kijuttatása.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a rendkívüli öntözési célú vízhasználatot a területileg illetékes vízügyi hatósághoz - a megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz - írásban kell bejelenteni, amelyhez a vízkivétellel érintett felszíni víz kezelőjének - területileg illetékes vízügyi igazgatóság - hozzájárulását is csatolni kell. (MTI)