h i r d e t é s

Kikutatták, a magyarok az oroszokkal szimpatizálnak a legkevésbé

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Kikutatták, a magyarok az oroszokkal szimpatizálnak a legkevésbé

2023. április 17. - 15:58

A Publicus Intézet közvélemény-kutatásából kiderült, hogy a magyar emberek számára az olasz a legrokonszenvesebb nép, az orosz viszont nem éri el az 50 százalékos szimpátiamutatót sem. 

A kép illusztráció! - Forrás: Mashable

Emellett a kormánypárti és ellenzéki oldalon nagy eltérések vannak az európai országok megítélésében.

Az életkor, nem és iskolázottság szerint reprezentatív felmérésben a válaszadók 18 ország lakóiról alkottak véleményt. Mint kiderült, az olaszokat és az osztrákokat kedvelik a magyarok legjobban, míg az oroszokat szeretik a legkevésbé.

A népszerűségi lista az alábbiak szerint alakult:

 1. olaszok (84 százalék),
 2. osztrákok (82 százalék),
 3. lengyelek (81 százalék),
 4. finnek (80 százalék),
 5. spanyolok (80 százalék),
 6. csehek (78 százalék),
 7. svédek (76 százalék),
 8. franciák (74 százalék), 
 9. németek (74 százalék),
 10. britek (73 százalék),
 11. szlovákok (71 százalék),
 12. törökök (63 százalék),
 13. ukránok (62 százalék),
 14. amerikaiak (61 százalék),
 15. indiaiak (60 százalék),
 16. kínaiak (58 százalék),
 17. románok (55 százalék),
 18. oroszok (44 százalék).

Ezek alapján a legszimpatikusabb népeknek az olaszokat, osztrákokat és lengyeleket látjuk. Érdekes lehet még, hogy az ukránok szimpatikusabbak, mint az amerikaiak. Az utolsó helyen pedig az oroszok állnak, akikkel még a válaszadók fele sem szimpatizál.

Nagy a szórás a politikai tömbök között

Népszava szerint valószínű, hogy a véleményalkotást gyakran meghatározták a politikai motivációk. Amelyik népek vezetőivel a magyar kormány jó kapcsolatot ápol, a kormánypártiak rokonszenvesebbnek találták, mint az ellenzékiek.

HÁROM OLYAN NÉP VAN A LISTÁN, AMELY NEM AZ ELLENZÉKIEK, HANEM A FIDESZESEK KÖRÉBEN ÖRVEND NAGYOBB NÉPSZERŰSÉGNEK: A TÖRÖK, A KÍNAI ÉS AZ OROSZ.

Az összes többi ország polgáraival inkább az ellenzékiek szimpatizálnak. Itt a legérdekesebb, hogy ez még a lengyelekkel szemben is igaz. Az ukránokkal a kormánypártiak 34 százaléka szimpatizál, szemben az ellenzékiek 81 százalékával.

A kormánypárti szavazóknak pedig az 50 százaléka szimpatizál csupán a németekkel, míg az ellenzékiek 89 százaléka. Hasonlóan drasztikus a helyzet az amerikai megítélésében is. A kormánypártiak 37 százaléka áll szemben az ellenzékiek 81 százalékával 

A SVÉDEK ESETÉBEN PEDIG NYILVÁNVALÓAN LÁTSZIK A KÜLÖNBSÉG A KÉT TÁBOR KÖZÖTT. A FIDESZES VÁLASZADÓK 55 SZÁZALÉKA, AZ ELLENZÉKIEK 91 SZÁZALÉKA SZIMPATIZÁL VELÜK.

Azt is látni kell, hogy a kormánypártiak 74 százaléka szimpatizál a törökökkel, így a fideszesek számára lényegesen rokonszenvesebbek a törökök, mint akár az amerikaiak, a németek vagy a svédek. A kormánypárti megkérdezettek inkább kedvelik az oroszokat (54 százalék), mint az amerikaiakat (37 százalék). (Index)