h i r d e t é s

Kunetz Zsombor: a bukás beismerése, hogy közel egymilliárd forintot oszt szét a kormány a háziorvosok és fogorvosok között

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kunetz Zsombor: a bukás beismerése, hogy közel egymilliárd forintot oszt szét a kormány a háziorvosok és fogorvosok között

2023. március 31. - 10:55

A háziorvosok és fogorvosok kompenzáló támogatásáról jelent meg rendelet a Magyar Közlönyben. Kunetz Zsombor elemző szerint ez annak beismerése, hogy az egészségügyi átalakítás megbukott.

„Kompenzáló támogatást” kapnak a háziorvosok és fogorvosok áprilisra, májusra és júniusra, feltéve, hogy az idei új számítás szerint rosszabbul jártak, mint a korábbi alapján – derül ki a szerda este megjelent Magyar Közlönyből.

A hatóságnak kétféleképpen kell kiszámítania a praxisnak járó összeget, és a különbség alapján utalják át az átmeneti támogatást. A rendelet nem szól arról, hogy mi lesz három hónap múlva, és hogy egyébként marad-e a sok orvos számára hátrányos új támogatási rendszer.

A kompenzáláshoz a „gyógyító-megelőző ellátás céltartaléka” nevű költségvetési rovatból vettek ki 630 millió forintot a háziorvosok és 282,6 milliót a fogorvosok számára.

A kompenzáló támogatást Kunetz Zsombor annak beismerésének tartja, hogy „megbukott a nagy hévvel, és arccal elindított, azonban át nem gondolt és ennek folyományaként betegek életét veszélyeztető egészségügyi átalakítás", ezen belül is a háziorvosi indikátor rendszer.

Az egészségügyi elemző szerint ez már a második figyelmeztetés a „politikai értelemben már rég megbukott egészségügyi államtitkárnak", Takács Péternek: az első szerinte az volt, amikor a Magyar Orvosi Kamara beszántására tett kísérlet után azonnal két helyettes államtitkárát menesztették, annak ellenére, hogy az egyik még a rendszerben maradhatott.

A szakértő felhívta a figyelmet: most úgy módosult a finanszírozási jogszabály, hogy azon háziorvosok és fogorvosok, akik bázisfinanszírozása április, május, júniusban 100, illetve 75 ezer forinttal kevesebb lesz, az kompenzációs támogatást kap, „márpedig ha valamit kompenzálni kell, akkor az amit kompenzálnak – azaz maga a tanácselnök által kidolgozott indikátor rendszer – az nem működik, azaz megbukott". (hvg.hu)