h i r d e t é s

Ma sem talál még magára az ősz, kiránduló idő lesz a hétvégén is

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Ma sem talál még magára az ősz, kiránduló idő lesz a hétvégén is

2019. október 18. - 06:17

A következő napokban is az átlagosnál melegebb időre készülhetünk. - írja az idojaras.hu.

C7 olvasói fotó

Reggel előfordulhatnak ködfoltok, illetve néhol felhősebb tájak is, de a legtöbb helyen 20 fok fölé melegszik a levegő.

Pénteken délelőtt a párásság és a ködfoltok általában megszűnnek, de néhol csak nehezen kezdenek oszlani. Emellett sok napsütésre van kilátás, csapadék nem lesz.  Délután a változó mennyiségű fátyolfelhőzet mellett többórás napsütés melegíti a levegőt, csapadék nem lesz. Mérsékelt lesz a déli szél. 19, 24 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Pénteken elkerülik a frontok térségünket, ám a nyugalomba jutott levegőben kialakuló nyirkosság néhol többféle humánmeteorológiai panaszt okozhat. - írja a meteoklinika.hu.

Pénteken front nem alakítja a humánmeteorológiai helyzetet, ennek ellenére sokféle kellemetlen tünetet tapasztalhat a ködös, párás reggelek hatására. Már egyre nagyobb területen válik nyirkossá a levegő a reggeli órákban, így nagyobb az esélye, hogy sajgó végtagokkal, erős ízületi fájdalmakkal ébred. Az érzékeny testrészek melegen tartása enyhíthet a tüneteken, de az is segít, ha kámforos krémekkel kenegeti az érintett területeket.

Elszórtan lesznek olyan tájak, ahol egész nap jelentkezhetnek ezek a kellemetlenségek. A tartósabban borús, szürke, és kellemetlenül hideg tájakon rossz hangulat, levertség lép fel többeknél, ha ilyen területen él, akkor a görcshajlama is fokozódhat. Errefelé a nyirkosság tovább ront a hőérzeten, ráadásul a kórokozók is könnyebben terjednek, fokozódik tehát a megfázás, a megbetegedés veszélye. Fogyasszon sok friss zöldség- és gyümölcsfélét, a szezonját élő szőlő értékes ásványi anyag és vitamintartalommal bír.

A napos tájakon kedvezően alakul a közérzet és a hangulat, amennyiben ideje engedi, úgy érdemes kirándulásokat szervezni, szabadtéri tevékenységeket végezni, sportolni. A hőmérséklet itt az átlagos körült alakul, a hőérzet kellemes lesz, az aktív pihenésre kiváló alkalom nyílik. A légszennyezettség reggel átmenetileg kissé emelkedik, a nyugalomba jutott levegőből nem tudnak kiürülni a káros anyagok. Reggel átmenetileg a nitrogén-oxidok és a szállópor koncentrációja is megemelkedhet a forgalmasabb csomópontokban.

A közlekedők reggel többfelé sűrű ködfoltokkal találkozhatnak, melyek területén jelentősen növekszik a balesetveszély. Vezessen óvatosabban, lassabban, hiszen csúszóssá válhatnak az utak is, a hirtelen fékezés pedig veszélyes lehet!

Vezető tünetek a mai napon: ízületi panaszok, emésztési problémák.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.