h i r d e t é s

Majdhogynem professzionális korrupciós hálózatot épített ki a végrehajtói kar elnöke

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Majdhogynem professzionális korrupciós hálózatot épített ki a végrehajtói kar elnöke

2022. január 24. - 09:58

Akár tíz évre is rács mögé kerülhet.

Schadl György - Forrás: Miskolci Egyetem

Egy egészen elképesztő, már-már maffiaszerű működési modellt hozott létre Schadl György és Völner Pál a végrehajtói rendszerben - legalábbis ez derül ki a 444 által megszerzett lehallgatási jegyzőkönyvekből, melyekből hétfő reggel további részleteket tártak nyilvánosságra. Az ügyészségi indítvány hét végrehajtó esetében lényegében ugyanazt a szisztémát írja le.

E szerint a végrehajtói kar elnökeként Schadl felajánlotta a szakterületen többnyire járatlan, de a szükséges jogi végzettséggel rendelkező embereknek, hogy elintézi nekik a végrehajtói kinevezést, ha kifizetik neki az osztalék 50, vagy akár 100 százalékát a jövőben. Az érintettek elfogadták az ajánlatot, benyújtották pályázatukat, amit Völnernek köszönhetően megnyertek. Később a osztalékot leadták Schadl Györgynek, aki cserébe havi 1-2 milliót visszaadott, kvázi fizetés gyanánt. Varga Judit helyettese is nagyjából így kapott kenőpénzt a nyomozási iratok szerint. Schadllal három éven keresztül találkozgattak rendszeresen, és nagyjából kéthavonta jutott pénzéhez az államtitkár, havi bontásban átlagosan 2,2 millióhoz. 

Az összegekből is egyértelműek az erőviszonyok: Völner a vád szerint 83 milliót kapott, míg Schadlnak a végrehajtók összesen 884 milliót fizettek.

Az így kinevezettek a kar elnökétől függtek minden értelemben. Ő mondta meg, ki kaphat irodát, ő utalta a havi 1-2 milliós kvázi-fizetéseket, de sokszor arra is ő tett ajánlatot, hogy melyik ügyvéddel és melyik könyvelővel szerződjenek, illetve saját magát jelölte ki a hét kezdő végrehajtó mentorának. Többektől azt is kérte, hogy szálljanak be egy másik irodába helyettesként vagy résztulajdonosként, és a vallomásokban visszatérő elem, hogy erre nem mernek nemet mondani sem ők, sem a másik fél.

A pénzeket Schadl egyik alkalmazottja, úgymond sofőrje, egy jól megtermett férfi szedte be a végrehajtóktól is, szintén nagyon szabályszerűen: nem csak átvette a milliókat, hanem szinte mindig a bankfiókba is elkísérte a delikvenseket, illetve ő szállította ki a havi „fizetéseket”. Azt meglehetősen pontosan lehet tudni, hogy mikor és mennyi pénzt kapott Schadl, hiszen a nyomozók bekérték a végrehajtói irodák bankszámláinak forgalmi adatait, illetve Schadl pénzügyesének laptopját is lefoglalták egy házkutatás során. Azon pedig megtalálták a „Házipénztár 2021” „Házipénztár2018”, „Házipénztár2018-2” és „Házipénztár2019” elnevezésű Excel-fájlokat. Ezekben vezették a begyűjtött pénzt, a végrehajtók monogramjaival jelölve a forrást.

Ezek után érdemes megnézni, hogyan vallottak azok a végrehajtók, akik ellen eljárás indult. Egyikük tagadott, de másikuk már az ülésteremben elsírta magát: "Tisztelt Bíróság! Nem követtem el a gyanúsításban szereplő bűncselekményt. Soha életemben semmilyen bűncselekményt nem követtem el. Fontos megjegyeznem, hogy a végrehajtói kinevezésem előtt büntetőügyvédként dolgoztam , pontosan tisztában vagyok azzal, hogy mi számít bűncselekménynek és mi jár egy bűncselekmény elkövetésével... sírással küzd.... végül sír is... vizet hoz neki a kísérő.... A feleségemet és a gyermekemet mindennél jobban szeretem és soha nem csinálnék olyat, ami a velük való együttlétet megakadályozná (...)" - olvasható egy bírósági jegyzőkönyvben.  Van, aki elismeri a korrupciós cselekményt, van, aki meglehetősen szokatlan kölcsönnel magyarázza a pénzmozgást - emlékeztetett az ügyész, aki szerint erre tekintettel is „észszerű kétely merül fel a gyanúsított valóságnak megfelelő vallomásával kapcsolatban.”

Schadlt 5-től 10 évig, 2-től 8 évig, illetve 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmények megalapozott gyanújával vette  elő a Központi Nyomozó Főügyészség. Többek között vesztegetést állítva és üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedéssel, valamint hét rendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítják. 

A végrehajtókkal nagyrészt 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény megalapozott gyanúját közölték, mivel cselekményeik – bizonyítottságuk esetén – hivatali vesztegetés bűntette megállapítására lehetnek alkalmasak.

Közben állítólag többen látták a napokban a végrehajtói kar elnökét a fővárosban. Mindez azért is érdekes, mert hogy korábban letartóztatásban volt. A Népszava kérdésre az ügyészség nem adott egyértelmű kérdést, hogy a rácsok mögött van-e Schadl György. (Népszava)