h i r d e t é s

Márki-Zay Péter: A kölcseys tanároknak felajánlott összegben van amerikai pénz

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Márki-Zay Péter: A kölcseys tanároknak felajánlott összegben van amerikai pénz

2022. október 26. - 06:59

Az MMM költségvetése olyan, mint egy kád, így nehéz megmondani, hogy melyik forrásukból származott az adomány, fejtette ki az ATV-ben.

Forrás: hvg.hu

Van amerikai pénz a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) által az elbocsátott kölcseys tanároknak felajánlott, fejenként egymillió forintban, mondta Márki-Zay Péter, az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje az ATV-ben.

Hoppál Péter fideszes képviselő ugyanis a Facebookon egy, a Pécs Ma portál tudósításához írt kommentben azt állította, hogy a hétvégi budapesti tüntetés résztvevői úgymond „amerikai pénzből” tiltakoztak. Márki-Zay erre reagálva hangsúlyozta: a tüntetésben nincs amerikai pénz, de arra a kérdésre, hogy az MMM által az állásukból a polgári engedetlenség miatt elbocsátott tanároknak felajánlott, fejenként 1-1 millió forintban van-e amerikai pénz, már azt válaszolta, hogy van benne amerikai pénz, és gondolhatott erre Hoppál.

Később úgy fogalmazott: az MMM költségvetése olyan, mint egy kád, amibe belefolyt összesen 2,5 milliárd forint részben tagdíjakból, részben az Action for Democracytól (AFD) kapott pénzből.

Nehéz megmondani, hogy a tanároknak felajánlott pénzből mennyi, melyik forrásból származott

– mondta Márki-Zay.

Hiába ajánlott a kirúgott pedagógusoknak Márki-Zay mozgalma pénzt, rögtön közös közleményben kérték a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból elbocsátott oktatók, hogy azt inkább adják a Kölcsey Ferenc Gimnázium alapítványának, illetve a Tanítanék Mozgalom sztrájkalapjának, de nekik ne. Az MMM egyszeri, fejenként egymillió forint támogatást ajánlott fel azoknak az oktatóknak, akiket politikai kiállásuk miatt kirúgtak vagy lefokoztak.

Márki-Zay nyilatkozatai, illetve mozgalma pénzügyei hetek óta napirenden vannak, mióta a volt miniszterelnök-jelölt a kampányra kapott amerikai támogatásról mondott ezt-azt. Szeptember végén a rendőrség Márki-Zay mozgalmának külföldi támogatásai miatt nyomozást is indított, mivel az MMM magánadományokat gyűjtött a kampányra, a befolyt összeg legnagyobb részét pedig az amerikai Action For Democracy (AFD) adta. A hatóságok azt vizsgálják, amit a Fidesz és holdudvara már tényként állít: tiltott pártfinanszírozásnak minősül-e ez a támogatás.

Az ellenzéki kampány összköltsége becslések szerint 3,5 milliárd forint körül mozgott, az MMM első éves költségvetése pedig összesen 2,5 milliárd forint volt. Utóbbiból az AFD küldött 1,8 milliárdot.

Október elején titkosszolgálati vizsgálatot rendelt el a parlament nemzetbiztonsági szolgálata az ügyben. Márki-Zay Péter korábban a Telexnek arról beszélt, teljes lelki nyugalommal áll a bizottság rendelkezésére, és támogatja a vizsgálatot. Azt is mondta, hogy minden törvényt betartottak, és nem történt tiltott kampányfinanszírozás, mert nem egy párt számlájára érkezett pénz az USA-ból, hanem civil mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom kapta azt.

Most az ATV-ben Márki-Zay mindezt megismételve azt is elmondta: júniusban kaptak utoljára pénzt Amerikából, bár ő most is szeretne. Szerinte ugyanis nem bűn Nyugatról pénzt elfogadni. Úgy fogalmazott: jogállamban, szabadságban akarnak élni, méltó, ha ezt támogatják Nyugatról is. (Telex)