h i r d e t é s

Megalakult az új angolszász NATO

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Megalakult az új angolszász NATO

2021. szeptember 16. - 08:39

Aukus-nak hívják. Új háromoldalú védelmi és biztonsági partnerség létrehozását jelentette be a brit, az amerikai és az ausztrál kormány – adta hírül az MTI.

(b-j) Scott Morrison, Joe Biden és Boris Johnson - Forrás: smh.com.au

Új háromoldalú védelmi és biztonsági partnerség létrehozását jelentette be a brit, az amerikai és az ausztrál kormány – adta hírül az MTI.

A kezdeményezés elsődleges gyakorlati céljai közé tartozik az ausztrál haditengerészet felszerelése nukleáris meghajtású, de hagyományos fegyverzettel ellátott tengeralattjárókkal, a közös közlemény megfogalmazása szerint az indiai- és a csendes-óceáni térség stabilitásának fenntartása érdekében.

A három ország angol nevének rövidítésből AUKUS-nak elnevezett kezdeményezést európai idő szerint szerda éjjel jelentette be videókapcsolaton keresztül tartott egyidejű londoni, canberrai és washingtoni sajtótájékoztatóján Boris Johnson brit és Scott Morrison ausztrál miniszterelnök, valamint Joe Biden amerikai elnök.

A háromoldalú közös közlemény is leszögezi: Ausztrália változatlanul teljesíteni kívánja nukleáris fegyvereket nem hadrendben tartó országként vállalt összes kötelezettségét, és mindhárom ország mély elkötelezettséggel fenntartja a nukleáris fegyverek globális elterjedésének megakadályozásában játszott vezető szerepét.

A közös közlemény nem említi név szerint Kínát, de a BBC brit közszolgálati médiatársaságnak nyilatkozó szakértők szerint az AUKUS-kezdeményezés egyértelmű kifejeződése annak az aggodalomnak, amellyel az amerikai, a brit és az ausztrál kormány az indiai- és a csendes-óceáni térségben zajló kínai katonai tevékenységet figyeli.

A háromoldalú partnerség létrehozását bejelentő tájékoztatón Boris Johnson úgy fogalmazott: az Indiai- és a Csendes-óceán az egyre intenzívebbé váló geopolitikai versengés középpontjában van, és ebben a térségben megoldatlan területi viszályok parázslanak, potenciális fellángolási pontokkal. Johnson hangsúlyozta: ez a térség az új, többek között a kibertérben megjelenő biztonsági kihívásoknak is az egyik frontvonala.

Johnson nem titkolta, hogy a kezdeményezés, amellett, hogy célja a világ biztonságosabbá tétele, munkahelyek létrehozását is elősegíti az Egyesült Királyságban. Utalást tesz erre a brit kormány közleménye is, amely leszögezi: az Egyesült Királyság több mint 60 éve gyárt és üzemeltet világszínvonalú nukleáris tengeralattjárókat, így rendkívül kiterjedt szaktudással és tapasztalatokkal tud hozzájárulni az AUKUS kezdeményezéshez, olyan, hadiipari tevékenységet is folytató brit óriásvállalatok bevonásával, mint a Rolls-Royce és a BAE Systems.

A megállapodás egyben tükrözi a három országot összekötő, egyedülálló szintű bizalmat és együttműködést is, amelynek egyik kifejeződési formája a Five Eyes szövetségben folytatott, kiterjedt közös hírszerzési tevékenység – áll a brit kormány közleményében.

A Five Eyes az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland hírszerzési és elhárító szakszolgálatainak tevékenységét hangolja össze. (Index)