h i r d e t é s

Meghátrált Netanjahu – Elhalasztják a tömegtüntetéseket kiváltó igazságügyi reformot

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Meghátrált Netanjahu – Elhalasztják a tömegtüntetéseket kiváltó igazságügyi reformot

2023. március 27. - 18:37

A következő hónapra halasztja Benjamin Netanjahu izraeli államfő a sokak által vitatott igazságügyi reform parlamenti vitáját, írja a szélsőjobboldali Otzma Yehudit (Zsidó Hatalom) párt közleményére hivatkozva a Reuters.

Forrás: Ohad Zwigenberg/AP

A szélsőjobboldali Otzma Yehudit vezetője, Itamar Ben-Gvir elmondta, hogy beleegyezett a tömegtüntetéseket kiváltó törvényjavaslat vitájának elhalasztásába azzal a feltétellel, hogy a Knesszet következő ülésszakában, áprilisban ténylegesen a törvényhozás elé kerül a javaslat.

A gyakran arabellenesként jellemzett OY a Netanjahu vezette kormánykoalíció tagja, vezetője, Ben-Gvir pedig Izrael nemzetbiztonsági minisztere.

A Knesszet jelenlegi ülésszaka jövő héten, a pészah ünnepekor fog véget érni.

Az új igazságügyi reform nagyobb befolyást biztosítana a végrehajtó hatalomnak a legfelsőbb bíróság ítélethozóinak kinevezése felett, továbbá lehetővé tenné a kormány számára, hogy egyszerű parlamenti többséggel felülbírálja a bírósági döntéseket.

A kormány szerint a törvény átalakítására azért van szükség, hogy megfékezzék az ítéleteikkel a politikába beavatkozó bírákat, és megfelelő egyensúlyt teremtsenek a választott kormány és a bírói kar között.

Az új törvényt ellenzők körében a jogi fékek és ellensúlyok lebontását és az izraeli demokrácia veszélyeztetését látják benne. (Portfolio)