h i r d e t é s

Meghökkentő mesék

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Meghökkentő mesék

2020. november 08. - 16:41

Ezúttal nem Roald Dahl zseniális novelláiról lesz szó (legföljebb, és mellékesen ezúton is elolvasásukra buzdítok)

A 24. hu elnevezésű orgánumban hökkentett meg egy rémmese. Mely a Mese mindenkié című, a nyilasok könyvdaráló manőveréről és a hivatalban lévő nyilas (fideszes) polgármestereknek a minden jogi felhatalmazást nélkülöző letiltásairól elhíresülve azonnal a sikerlisták élére ugrott.

A szombati lapszámban jelent meg az alábbi kis írás: https://24.hu/kultura/2020/11/07/meseorszag-mindenkie-hullamzo-szinvonalu-mozgalmi-ropirat/ Az elkövető: Balavány. A „kritika” lényege a címből kibogarászható! Ezzel csak megkímélni szeretném az olvasót a teljes írás elolvasásával járó kínszenvedéstől. Mert az írás ezen kívül semmi másról nem szól, ezen rugózik, megjegyezve, hogy a becses szerző átrágta magát a könyvön, ami azért kritika esetén nem szokatlan és rendkívüli.

Na, mármost! Tekintsünk el a ténytől, hogy a Balavány nevezetű tollforgató írásait általában – egy-két rossz tapasztalat alapján általánosítva – eleve mellőzöm, mivel nevezett tollforgató a publicisztikájában egyetlen releváns szempontot érvényesít: lehetőleg valami meghökkentőt mondani (és ezzel nem áll egyedül a mezőnyben).
Most erről a gyöngyszemről beszélek, melyet, meghökkenve a címen, anélkül olvastam el, hogy a szerző nevét studíroztam volna, ami nagy, felelőtlen könnyelműségnek bizonyult.

Mindenek előtt: mindenki számára világos volt, hogy e könyv nem szándékozik, mondjuk a Micimackó, vagy a Pinocchio babérjaira törni. Ezt számom kérni: illetlenség!

Más ugyanis e könyv funkciója: olvasmányos (igenis olvasmányos!) mesékkel türelemre, be- és elfogadásra nevelni. Mint ahogy a világirodalom számtalan meséje egyébként, kedves Balavány! Maga a Micimackó és a Pinocchio is. És ettől még nem mozgalmi röpiratok! Ezt a könyvet mozgalmi röpiratnak minősíteni: a lényeglátás hiánya, ha nagyon udvariasan igyekszem fogalmazni!

És akkor még nem beszéltem a könyv megjelenését övező feszültségekről, aljasságokról, melyekkel a könyvet, legfelsőbb jóváhagyással a kínálatból hivatásos (Fidesz) és amatőr nyilasok, szerte e hazában eltüntetni igyekeznek. Nekik határozottan kapóra jön az ilyen Balavány-félék öntudatlan támogatás! Lám, ők is! Nekik se! Szar az egész! Akkor miért ne zúznánk, égetnénk, tiltanánk, félemlítenénk meg az árusokat?

24.hu olthatatlan rokonszenve Balavány írásait illetően: a szerkesztői szabadság körébe esik. Azért némi szakmai kontroll nem ártana! Hogy mit teszünk közzé!

Ámbár nagyon nem vagyok meglepve! A 24.hu ugyanazon lapszámban (a 444-gyel karöltve), Biden győzelmének bejelentése kapcsán a néhány közölt azonnali hozzászólás keretében (a Szenátus republikánus tagja, Obama, az új alelnök, a CNN tudósítója, és a többi) ki mást szólaltat meg (közvetít ki számunkra), mint az elpusztíthatatlan, kiirthatatlan özvegy Vajnát, aki a maga nyers egyszerűségében reméli, hogy "az én adómat nem fogod emelni, haver!https://444.hu/2020/11/07/vajna-timea-biden-gyozelmerol-remelem-az-en-adomat-nem-fogod-megemelni-haver#

Kell ez nekünk, a főcímek közt, kedves 24.hu (és 444)? Itt, ekkor és egyáltalán? Kattintásszám? Mellesleg – és ez indokolja, hogy e hozzászólásom nem ott jelenik meg, legalábbis nem ott próbáltam neki hangot adni – a 24.hu (és a 444) rendkívül demokratikusan nem teszi lehetővé hozzászólások (rossz magyarsággal kommentek) írását a cikkeihez, sőt a 24.hu a levelezésre is olyan email címet ad meg, melyet "a rendszer nem tud értelmezni."