h i r d e t é s

Mesékkel az elfogadásért

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Mesékkel az elfogadásért

2022. november 16. - 06:26

Kölcsönös megértés, sokszínűség támogatása – november 16-a a tolerancia világnapja

Forrás: Móra Könyvkiadó

Az UNESCO kezdeményezésére az ENSZ az 1995-ös évet a tolerancia évének nyilvánította abból a célból, hogy a tagállamok az egész év során nemzetközi kampányokban vegyenek részt, felhívva a figyelmet a megértés és az erőszakmentesség jelentőségére. A kezdeményezés nagy sikert aratott, így november 16-át – a tolerancia alapelveiről szóló nyilatkozat elfogadásának napját - a tolerancia nemzetközi napjává nyilvánította a szervezet.

Az alábbi történeteinkkel az elfogadás fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet.

Ivona Březinová: Add a mancsod!

Az első tanítási napon egy kerekesszékes fiú száguld be az iskola kapuján. Juleknek hívják, tavaly még mankóval közlekedett, idén azonban már ezzel az elektromos „versenygéppel”. Ugyanezen a reggelen Julek kutyája, Cézár is iskolába indul. Ő máshol tanul: egy olyan intézményben, ahol segítő kutyákat képeznek ki.

 

Kiss Judit Ágnes: A csodabogár

Zsófit sokszor csúfolták osztálytársai, mert más, mint a többiek. Szülei ezért döntöttek úgy, hogy új iskolába íratják. Első napján máris rendkívüli dolog történik vele: egy különleges bogarat talál a szekrényében. Kezdetben viszolyog tőle, de mikor a rovar beszélni kezd hozzá, Zsófi megbizonyosodik arról, nem egy átlagos lény szegődött mellé. Valóban, Csodabogár fontos küldetéssel érkezett: meg kell tanítania a lányt leküzdenie gátlásait, hogy beilleszkedhessen az új közösségbe. Ismerd meg e különleges, támogató barátság történetét!

 

Anna Fiske: Ilyenek vagyunk hátulról

Könyv a testről

Mindenkinek van teste, de nincs két egyforma test. Miben tér el a lányok és a fiúk, a fiatalok és az idősek teste? Miért fárasztó és miért szórakoztató, hogy van testünk?

Anna Fiske norvég illusztrátor-író humorosan, skandinávos szókimondással beszél az emberi test külső jellemzőiről.

 

Zalka Csenge Virág: Széltestvér és Napkelte

Hagyományos mesék rendhagyó családokról

Izlandtól Szudánig a világ megannyi országából kerültek ebbe a kötetbe különleges mesék. Olvashatunk jóságos mostoháról, emberré vált oroszlánról, kisfiút örökbefogadó méhecskéről, egy lányról, akinek három férje volt, meg egy királyról, akinek hét felesége.

 

Bartos Erika: Őrangyal

Mesék az elfogadásról

Az Őrangyal kötet speciális igényű gyerekek mindennapjairól szól, az ő útjukon keresztül az elfogadásról, együttélésről. A fogyatékkal élők nem várnak mást a környezetüktől, mint őszinte kapcsolatokat, természetességet elfogadást. Méltóságot és helyet a közösségben. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyik küldetéseként e kötet megjelentetésével elfogadásukat segíti.

 

Pacskovszky Zsolt,Rigler Ilona: Hogyan élheted túl, ha "furcsának" tartanak?

Tilinger128, Dormin007 és a túlélő mód

Nimród nem szeret az iskolaudvaron játszani az osztálytársaival. Órán megkukul, ha felszólítják, és félelmében néha még mindig a pad alá bújik, mint elsőben. Andris épp az ellentéte: örök izgő-mozgó, hangoskodó gyerek, aki folyton szerepelni akar. Nem szívelik egymást, és mindketten nehezen találják helyüket az iskolában. De mi történik, ha a két gyerek lovagként találkozik a vulkánsárkány várának közelében, a kedvenc számítógépes játékukban? És mit szól ehhez az osztály?

Mit tégy, ha "csodabogár", "furcsa", "más" osztálytársad van?

Mindenki másban ügyes, jó. Derítsd ki, hogy ő miben!

Beszélgess vele időnként, ne hagyd, hogy mindig egyedül legyen!

Amiben gyenge, ami nehezen megy neki, abban próbáld meg támogatni.

A történetet kísérő kérdések, feladatok és tanácsok segítenek abban, hogy könnyebben vedd az élet nehézségeit.

A könyvben szereplő feladatok összeállítását a Heim Pál Gyerekkórház Mentálhigiéniai Központjának dolgozói ötleteikkel, tanácsaikkal segítették.

 

Sohonyai Edit: Kockacukor

Kockacukor 17 éves kora ellenére több mint 90 kiló, és ez nem mellékes körülmény, ha az ember lánya éppen szerelmes,...

Kockacukor 17 éves kora ellenére több mint 90 kiló, és ez nem mellékes körülmény, ha az ember lánya éppen szerelmes, ráadásul egy olyan fiúba, aki egyszerűen tökéletes.

„Max kell nekem!” - határozta el magát Kockacukor, nyomatékkal. És arra alapozta a döntését, hogy múlt héten beütötte az interneten a keresőbe:

„Beleszerethet-e duci lányba fiú?”

És végigolvasott minden ebben a tárgyban kidobódó variációt. És ezek alapján azt szűrte le: igen, beleszerethet, ha a duci lány sugározza magából az önbizalmat, és azt, hogy jól érzi magát a bőrében. És különben is, a duci lányok vidámak, nevetősek, és süt belőlük az életöröm. Mert esznek bátran, szorongás nélkül, nem úgy, mint azok a kis deszka nőcikék, akiket leköt a kalóriaszámlálás. Na jó, de hogyan lesz sugárzóvá az illető duci hölgy? Hogyan kell önbizalmat sugározni? Mitől lesz önbizalma?

A regény mai kamaszokról szól, az őket érintő/foglalkoztató problémákról, megoldásra váró élethelyzeteikről: szerelem és barátság, táplálkozási zavarok, elvált szülők, nevelőapa és mostohatestvér, önzés és önzetlenség, parti drog és pedofília …