h i r d e t é s

Mi mindenre figyeljünk a kerti szivattyú beüzemelésekor?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Mi mindenre figyeljünk a kerti szivattyú beüzemelésekor?

2024. május 22. - 09:51

A kerti szivattyú ma az egyik legtöbbet használt típus otthonokban, nyaralókban és bizonyos telkeken egyaránt. Leginkább locsolásra, öntözésre, a vízforrás biztosítására alkalmazzák. Az egészséges növényzet és a szép kert pedig ma már egyszerűen elérhető egy kis odafigyeléssel – a megfelelő szivattyú birtokában pedig egy komolyabb esőzés vagy vihar sem foghat ki rajtunk. A beüzemelés során azonban több mindenre is oda kell figyelni.

Forrás: szivattyuk.hu

A Szivattyuk.hu webáruházban többféle népszerű kerti szivattyú is megvásárolható – online vagy személyesen, Budapesten egyaránt.

Amit az önfelszívó kerti szivattyúról tudni érdemes

Az önfelszívó szivattyúval a kerti munkálatok szinte egy csapásra egyszerűvé és hatékonnyá válnak. Többféle típus is elérhető azonban a piacon, eltérő teljesítménnyel és tulajdonságokkal. Otthoni célra leginkább a JET-rendszerrel működő, ejektoros darabokat szokták használni, de a hagyományos centrifugál eszközök és az oldalcsatornás önfelszívó szivattyúk is népszerűek – utóbbi inkább ipari célra képez jó alternatívát.

A kerti szivattyú szakszerű telepítése

Érdemes tudni róla, hogy a kerti szivattyúban és annak szívótömlőjében levegő van, ami azt jelenti, hogy a víz szállítására a megfelelő, önfelszívásra képes eszköz képes. Ezeket nevezzük önfelszívó kerti szivattyúknak.

Maga a beüzemelés és a telepítés nem olyan bonyolult folyamat, de azért nem árt odafigyelni pár dologra. Először is töltsük fel vízzel a szívótömlőt és magát a szivattyút a kijelölt nyíláson át! Ha ez megvan, lehet a nyomóoldalon található tömlőt is csatlakoztatni. A beindítást követően eltűnnek a megmaradt légbuborékok.

Figyeljünk rá, hogy a levegő távozzon a rendszerből, amit a hang alapján is azonosíthatunk. Érdemes tisztában lenni a szívómélység paramétereivel is, ami lényegében a vízszint és a szivattyú közötti függőleges távolságot mutatja meg. Amennyiben 8-9 méternél mélyebbre kellene lemenni, egy speciális búvárszivattyúra lesz inkább szükségünk.

A vízszűrőt minden esetben a nyomóoldalra tegyük fel, ne a szívóoldalra! Ez fontos, hiszen mindenféle “fojtást” kerülni kell. A szívótömblőben pedig használjunk lábszelepet, ami megakadályozza a víz áramlását és a különböző makacs szennyeződések bejutását az eszközbe.

Szívótömlővel vagy KPE-csővel szereljük fel a kerti szivattyút – így mobilisabb és fixebb bekötést is elérhetünk. A telepítés tehát jól láthatóan gyors és viszonylag egyszerű, ha követjük a megfelelő instrukciókat.

A legnépszerűbb kerti szivattyúk

A napjainkban leginkább népszerű szivattyútípusok között szerepel a GRUNDFOS, a LEO, a Lutz, a Pedrollo vagy épp a Wilo – melyek mindegyike megtalálható a Szivattyuk.hu webáruházában és budapesti boltjában is. De a termékkínálat magába foglalja kertészeti, házi vízellátási és ipari szivattyúkat, valamint a búvárszivattyúkat és a szennyvízszivattyúkat egyaránt.