h i r d e t é s

Mit egyen a kutyus a hányás után?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Mit egyen a kutyus a hányás után?

2023. április 14. - 09:41

Egy kutya számos okból rosszul érezheti magát és ekkor bizony elég gyakran kihányhatja a gyomorának a tartalmát. 

Forrás: falatozoo.hu

Ugyanúgy, mint nálunk, emberek esetében, nagyon nem mindegy, hogy csak valami átmeneti kellemetlenség miatt történik ez, vagy a háttérben meghúzódó komolyabb betegség okozza. Az biztos, hogy sem a kutyusnak, sem a gazdinak nem egyszerű ez a helyzet.

Azok a finom falatok

A Falatozoo.hu állateledel webáruház kutyatápok széles választékát kínálja. Ezekkel szőrös barátod igazán rendesen megtöltheti a pocakját, legyen bár a legapróbb vagy a leghatalmasabb fajta. Persze a finom falatokat, szárazakat vagy nedves tápokat, nem mindegy, hogy milyen ütemben habzsolja a kedvenced.

Nagyon gyakran előfordul ugyanis, hogy egy nagyobb mennyiséget nagyon gyorsan befal. Talán félti valakitől az eledelét? Egy másik kutyától esetleg? Vagy talán szorong valami miatt? Érdemes ezen elgondolkoznod, mert semmi esetre sem egészséges a habzsolás. Nagyon meg tudja viselni a kutya gyomrát. Sokkal nagyobb mennyiségben termelődik ilyenkor gyomorsav és ez vezethet el a hányáshoz. Illetve még az is gond lehet, hogy nem rágja meg rendesen az ételt és túl sok levegő is kerül a gyomrába.

Ha a habzsolás a hányás kiváltó oka, akkor érdemes lehet a versengést elkerülni az étkezéskor, és a szorongó kutyust elkülönítve etetni. Ha megnyugodott, akkor ehet bármit, ami jólesik neki.

Ha suttyomban felkap és lenyel valamit

Előfordulhatnak olyan helyzetek is, hogy a négytappancsos felkap valamit, majd lenyeli, de mégsem tudja megemészteni. Ilyenkor is felléphet hányás. Az a jó, ha ilyen módon meg tud szabadulni magától a kellemetlenséget okozó dologtól. Ettől megszűnik majd a diszkomfortérzete és máris nagy örömmel fogyasztja el az immár “legális” ételeket.

Ennek ellenére ezeket a helyzeteket el kell kerülni. Érdemes kifejezetten trenírozni a kutyádat, hogy ne egyen meg engedély nélkül semmit. Nagy veszélyektől lehet megóvni ezzel. Vannak ugyanis már kis mennyiségben veszélyes méreganyagok, amelyek kellemetlenségeitől és veszélyeitől egy kis hányással nem lehet csak úgy megszabadulni.

Betegség, fertőzés vagy allergia miatt?

Természetesen a kutyák hányásának hátterében betegség és fertőzés is állhat. Gyakran láthatjuk, hogy füvet rágcsálnak, majd hánynak. Ha ettől nem könnyebbül meg a pocak és folytatódik a hányás, akkor irány az állatorvos. Ilyenkor nem ehet, de friss ivóvízzel kínáljuk meg. Nagyon sok esetben csak a speciális diéta segít.

Lehetnek ők is allergiások, vagy áteshetnek gyomorrontáson is. Egy alapos állatorvosi kivizsgálás feltárhatja a gond forrását és ott azonnal meg is lehet kezdeni a megfelelő kezelést.

Persze a legjobb szőrös és aranyos négytappancsos társunkat vidámnak és elevennek látni. Ezért pedig mi, gazdik tehetünk a legtöbbet a megfelelő táplálékokkal, gondoskodásunkkal és folyamatos odafigyeléssel. Ők szeretetükkel és hűségükkel hálálják ezt meg nekünk.