h i r d e t é s

Művészi fotó érkezett a Marsról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Művészi fotó érkezett a Marsról

2021. november 25. - 06:03

A felvételt a Curiosity marsjáró készítette.

Forrás: NASA/JPL-CALTECH

A NASA Curiosity marsjárója látványos képet készített a vörös bolygó Mount Sharp nevű hegyének oldalán – írja a NASA JPL oldala. A küldetés csapatát annyira lenyűgözte a látvány, hogy a nap különböző szakaszaiban született fekete-fehér fotókat kombinálva, azokhoz színt adva egy képeslapszerű felvételt hoztak létre.

Az új fotón egy westernbe illő, hegyekkel és homokdűnékkel tarkított sivatagi táj látható.

A robot navigációs kameráival 360 fokos, fekete-fehér képeket készít. Hogy az adatokat könnyebb legyen elküldeni, a felvételeket tömörítve, kis felbontásban tárolja el. Amikor azonban a szakértők megpillantották a Curiosity legutóbbi állomásáról a kilátást, úgy döntöttek a lehető legjobb minőségben kell megörökíteni a tájat.Forrás: NASA/JPL-CALTECH


Forrás: NASA/JPL-CALTECH

A felvételeket november 16-án kezdte el rögzíteni a marsjáró, a fotók helyi idő szerint reggel és délután születtek. A csapat aztán kombinálta az adatokat, majd színt adott a képhez: kéket, narancsot és zöld színt.

A fotó azt mutatja meg, hogy milyen a látvány az 5 kilométer magas Mount Sharp oldaláról – a Curiosity 2014 óta kapaszkodik fel a hegyre. 400-800 méterre egy homodűnékből álló mező rajzolódik ki, távol, a panoráma jobb oldalán pedig a Rafael Navarro Mountain hegy látható. A formációt Rafael Navarróról, a misszió idén elhunyt tagjáról nevezték el.

A Mount Sharp a 154 kilométer átmérőjű Gale-kráterben fekszik, a képződmény pereme a mostani képen is kivehető a távolban. A szakértők úgy vélik, hogy a mélyedésben egykor egy tó volt, amelyben talán az élet is kialakult. (24.hu)