h i r d e t é s

Nagy győzelem: Legendás sportfogadási győzelmek történetei

Olvasási idő
8perc
Eddig olvastam
a- a+

Nagy győzelem: Legendás sportfogadási győzelmek történetei

2023. október 10. - 10:33

A sportfogadás igen régóta forrása az izgalmaknak, szórakozásnak, és egyesek számára a jelentős anyagi haszonszerzésnek is. A sportfogadás világa tele van győzelmekkel, a sikert pedig manapság talán sokkal könnyebb elérni, köszönhetően a fogadási oldalak modern és minőségi szolgáltatásainak. Ezenkívül a sportfogadás egy rendkívül izgalmas szórakozási lehetőség, amely történelme során többen is méltó nyereséggel távoztak. Ezért ebben az írásban a legendás sportfogadási győzelmek néhány leginspirálóbb és legikonikusabb történeteit fogjuk bemutatni.

  1. A “Csoda a jégen”
  2. A Leicester City Premier League győzelme
  3. Floyd Mayweather vs. Conor McGregor
  4. Archie Karas
  5. A “nagy meccs” fogadás
  6. Billy Walters
  7. James Holzhauer
  8. NCAA-bajnokság

A “Csoda a jégen” - 1980-as olimpia

A sporttörténelem egyik leghíresebb fordulatára az 1980-as téli olimpiai játékok során került sor a New York állambeli Lake Placidben. Az Egyesült Államok fiatal és viszonylag tapasztalatlan játékosokból álló jégkorongcsapata az erősen esélyes Szovjetunió csapatával került szembe. A sportfogadók 1000-1-es oddsot adtak az amerikai csapatnak az aranyérem megszerzésére. A fogadók egy csoportja azonban a hazafias buzgalomtól vezérelve az amerikai csapatra fogadott. A hitük megtérült, amikor az amerikai csapat elképesztő győzelmet aratott, 4-3-ra legyőzve a szovjeteket egy olyan mérkőzésen, amely a “Jégen történt csoda” néven vált ismertté.

A Leicester City Premier League győzelme - 2015-16-os szezon

Az angol Premier League 2015-2016-os szezonjában a Leicester City F.C. elérte a látszólag lehetetlent. A szezon kezdetén a bukmékerek 5000-1-es oddsot kínáltak arra, hogy a Leicester megnyeri a bajnoki címet. Minden várakozással szemben a Claudio Ranieri menedzser által vezetett csapat figyelemre méltó utat járt be, és egy olyan csapattal szerezte meg a Premier League bajnoki címet, amely a topcsapatok töredékébe került. Néhány merész fogadó, aki hitt az esélytelenekben, és a Leicester Cityre fogadott, életre szóló nyereményeket élvezhetett.

Floyd Mayweather vs. Conor McGregor - 2017

A Floyd Mayweather és Conor McGregor 2017-es bokszmeccse olyan látványosság volt akkoriban, amely óriási figyelmet keltett mind a sportrajongók, mind a fogadók körében. McGregor vegyes harcművész a veretlen bokszbajnok Floyd Mayweather ellen lépett boksz ringbe. Bár Mayweather volt az egyértelmű favorit, sokan úgy gondolták, hogy McGregornak nagyobb az esélye az ütőereje miatt. Néhány fogadó az esélytelenebbet támogatta, és bár McGregor technikai kiütéssel kikapott, azok, akik hittek benne, jelentős nyereményre tehettek szert.

Archie Karas

Archie Karas görög-amerikai szerencsejátékos a történelem egyik legelképesztőbb szerencsejáték-futásáról híres. Az 1990-es évek elején mindössze 50 dollárral érkezett Las Vegasba, és ezt a szerény összeget a nagy tétekkel játszott póker és kockajátékok kombinációjával több, mint 40 millió dollárra váltotta. Legendás szériája a Las Vegas-i legendák közé került, és Karas ma is a póker és a sportfogadás egyik nagy ikonja.

A “nagy meccs” fogadás - 2017-es Super Bowl

A New England Patriots és az Atlanta Falcons közötti Super Bowl verseny a Patriots hihetetlen visszatéréséről maradt emlékezetes. A harmadik negyedben 28-3-as hátrányban lévő Patriots a hosszabbításban 34-28-as győzelmet aratott. Egy nagy tétekben fogadó szerencsejátékos 1.1 millió dollárt tett fel a Patriotsra, amikor hátrányban voltak, és ezzel elképesztő profitott szerzett magának. Ez a játék közbeni fogadási stratégia lenyűgöző példája volt, amely után egyre több szerencsejátékos kezdett el szintén a játékok és meccsek közben fogadni.

Billy Walters - A legendás sportfogadó

Billy Walters, akit gyakran minden idők egyik legsikeresebb sportfogadójának tartanak, szintén sportfogadással halmozta fel a nagyona nagy részét. Akkoriban a nyeremény sorozata legendás volt, és ismert volt aprólékos, részletes kutatásairól, pontos megérzéseiről és a fogadási piacok kiváló olvasásának képességéről. Walters nettó vagyona több száz millió dollárra rúgott, de a karrierje azzal ért véget, hogy 2017-ben belső körökben való kereskedelem miatt elítélték.

A “Jeopardy!” James Holzhauer-jelenség - 2019

James Holzhauer, a profi sportfogadó 2019-ben valósággal meghódította az akkortájt sugárzott “Jeopardy!” című televíziós kvízműsort. James Holzhauer arról volt ismert, hogy agresszív fogadási stratégiával és széleskörű kvíz ismerettel rendelkezett. Ezzel a tudással rekordokat döntő nyereményeket gyűjtött össze, amely alatt nagyjából több, mint 2.4 millió dollárt kell érteni, amelyet 32 epizód alatt szerzett. Holzhauer egyedi fogadási megközelítése a műsorban megragadta a nézők fantáziáját, és bemutatta a sportfogadók által igen gyakran alkalmazott stratégiai gondolkodást.

NCAA-bajnokság - 1983

1983-ban a North Carolina State Wolfpack minden erejét bevetve küzdött az NCAA férfi kosárlabda-bajnokságban annak ellenére,  hogy esélytelennek bélyegezték őket. A bajnoki mérkőzésen 8-1-es oddsokkal a hatalmas University of Houston Cougars ellen léptek pályára. Az izgalmas végjátékban Lorenzo Charles utolsó másodperces zsákolása biztosította az 54-52-es győzelmet, amivel a North Carolina State bajnokká vált. Azok, akik hittek a Wolfpack győzelmében, és fogadásokat kötöttek, hűségüket jelentős nyereséggel jutalmazták, bizonyítva, hogy a sportban az esélytelen is felemelkedhetnek a nagyságig.

A legendás sportfogadási győzelmek leginkább a sport kiszámíthatatlanságát és izgalmát bizonyítják. Az esélyekkel szemben aratott győzelmek történetei a tapasztalt sportfogadókat és az alkalmi szurkolókat egyaránt inspirálják, ráadásul rengeteget lehet belőlük tanulni is.

Bár ezek a történetek a sportfogadási sikerek csúcsát jelentik, nagyon fontos megjegyezni, hogy a fogadások mindig kockázatot hordoznak magukban. Minden legendás győzelemhez számtalan veszteség is társul, amit érdemes észben tartani, főleg ha még kezdő sportfogadó vagy. A felelősségteljes és tájékozott fogadás továbbra is a fő kulcsa annak, hogy a sportfogadás világát anélkül élvezhessük, hogy pénzügyi csőddel kellene szembenéznünk.

Szerencsejáték
A túlzásba vitt szerencsejáték ártalmas, szenvedélybetegség kialakulásához vezethet!

A játék öröm. Minden ember igényli a szórakozást, a játékkal járó izgalmakat. Ha szerencsejátékot játszunk, pénzt fordítunk arra, hogy a játék során nyereményt érjünk el. A kockázat izgalma, a kisebb-nagyobb, vagy éppen az álomösszegű nyeremények elérésének lehetősége teszi vonzóvá a szerencsejátékokat.

Felelős játék 

A szerencsejáték a legtöbb ember számára a szórakozás egyik formája. Azonban vannak olyanok, akiknek veszélyt jelenthet. A mértéktelen játék játékfüggőség kialakulásához vezethet, amelynek számos negatív következménye van. A felelős játékos csak annyit költ szerencsejátékra, amennyit megengedhet magának, hiszen tudja, hogy a nyerés a véletlen műve, és nem létezik biztos szisztéma. 

Játékfüggőség

Vannak, akik képtelenek abbahagyni a játékot, ami egyfajta kényszerré válhat. Újra és újra játszanak, vagy azért, hogy nyerjenek, vagy azért, hogy a már elveszített pénzüket visszakapják. Az, aki túl sokat játszik vagy nagyon belemerül a játékba, elveszítheti a helyes döntési képességét arról, hogy reálisan mérlegeljen: meddig és mennyiért?

A problémás szerencsejátékos pedig önmaga és környezete számára is súlyos problémákat okoz. Hazudik és kifogásokat keres, hogy eltitkolja a valóságot, például az eljátszott havi keresetet. Családi és baráti kapcsolatokat rombolhat le, mert a játék kényszere minden kapcsolatnál fontosabb lesz számára. Elveszítheti egzisztenciális hátterét, mert eljátssza a létfenntartáshoz szükséges pénzt is. A játékszenvedélyre hajlamos személyek esetében a függőség észrevétlenül fejlődik ki. Ők maguk is csak későn ébrednek rá, hogy egyre több komoly problémával kell szembenézniük. 

Akkortól tekintünk betegnek egy játékost, amikor a túlzásba vitt szerencsejáték már életviteli problémákat okoz, tehát hátráltatja a munkát vagy a tanulást, rombolja a családi kapcsolatokat. Magában a játékban pedig az jelzi a függőséget, ha az illető már nem tudja kontrollálni, mennyi idejét és pénzét viszi el ez a tevékenység. A játékfüggőség súlyos betegség, aminek a kialakulásához genetikai tényezők és a személyiség különböző jellemzői is hozzájárulnak. 

A játékszenvedély az alábbi súlyos következményekkel járhat: 

• pénzzavar, majd egyre nagyobb mértékű eladósodás 
• munkahely, lakás elvesztése 
• családi és párkapcsolati problémák 
• konfliktusok a közvetlen környezetünkben lévő emberekkel: barátokkal, ismerősökkel 
• a hobbi és az érdeklődés feladása 
• magányosság, izoláció 
• az életöröm megszűnése, depresszió kialakulása 
• bűntettek elkövetése (lopás, csalás, sikkasztás, hogy a játékon elvesztett pénzt pótoljuk) 

Önkorlátozás 

A Szerencsejáték Zrt. internetes játékrendszere egyre szélesebb körben lehetővé teszi a játékosoknak, hogy önmaguknak meghatározzák, maximum mennyit akarnak játékra költeni. Belépés után az „Önkorlátozás” menüpont használatával beállítható a napi és a heti költési limit az adott játékra. A játékosnak nem kötelező beállítani ezt a féket, de önkéntes vállalásként a felelős játékszervező megfontolásra ajánlja a lehetőséget. Ennek segítségével ugyanis a rendszer nem engedi, hogy a játékost elragadja a hév, és túllépjen a racionális kereteken. Használja az önkorlátozást, legyen partnerünk a felelős játékban!

Tesztelje önmagát az alábbi linkre kattintva!
www.maradjonjatek.hu/onteszt

Hova fordulhat segítségért?

Ha úgy érzi, hogy játékfüggőségi problémákkal küzd vagy kérdései vannak a témában, legyen akár érintett vagy családtag, forduljon szakemberhez:

Szerencsejátékos Segélytelefon

Az ELTE PPK Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékével és a Pro Psychologia Alapítvánnyal együttműködve Segélytelefon szolgáltatást működtetünk. Szerencsejátékkal összefüggő problémák, kritikus helyzetek kezelése esetén ingyenesen, anonim módon hívható hétköznapokon 15.00- 19.00 között a 06-21-262-0603 telefonszámon.

A szolgáltatás igénybe vehető és elérhető a [email protected] e-mail címen, valamint az „ELTE Szerencsejátékos Segélyszolgálat” Skype azonosító segítségével is.
A Segélytelefon információs vonala: 06-1-411-6778

A függőségekkel foglalkozó ellátóhelyek listáját megtalálja a https://rolunk.szerencsejatek.hu/uploads/files/original/static_page/20180801093422/ellatohelyek-listaja.pdf dokumentumban.
Játékfüggőséggel foglalkozó civil szervezetek listáját megtalálja a https://bet.szerencsejatek.hu/cmsfiles/7a/5e/jatekfuggoseggel-foglalkozo-szervezetek.pdf dokumentumban.

Játékfüggőséggel és felelős játékszervezéssel kapcsolatos további információk a www.maradjonjatek.hu tematikus weboldalunkon érhetők el.

Ne feledje: problémájával nincs egyedül!