h i r d e t é s

Nagyobb orosz vagyont zárolt Magyarország, mint amiről eddig tudni lehetett

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nagyobb orosz vagyont zárolt Magyarország, mint amiről eddig tudni lehetett

2022. december 16. - 10:37

Korábban 1,2 millió forintot mondott a magyar állam, most kiderült, hogy 350 milliárd forintnyi összegről van szó.

Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

Magyarország november 25-éig 870 millió eurónyi, mintegy 350 milliárd forintnyi orosz vagyont zárolt – derült ki egy friss európai bizottsági összesítésből, amelyhez a Népszava hozzáfért. Azt írja a lap, hogy ez még európai összehasonlításban is jelentős összeg, főleg úgy, hogy a magyar állam a novemberi jelentéstétel előtt mindössze 3 ezer eurónyi, úgy 1,2 millió forintnyi orosz érdekeltség lefoglalásáról számolt be Brüsszelnek.

A friss táblázat szerint

  • Olaszországban például 2,3 milliárd,
  • Németországban 2,2 milliárd,
  • Ausztriában majdnem 1,8 milliárd

eurónyi orosz és részben belorusz érdekeltségre tették rá a kezüket a helyi hatóságok, míg

  • Bulgáriában ez 11,3 millió,
  • Csehországban 10,8 millió,
  • Szlovákiában 4,9 millió eurót

tett ki.

A közösség tagállamaiban eddig befagyasztott orosz magánvagyon nagyjából 19 milliárd euró. A lefoglalt orosz állami vagyon pontos összege nem ismert.

Az Ukrajna elleni háború miatt az Európai Unió eddig 1241 személy és 118 szervezet ellen vezetett be büntetőintézkedéseket, azaz elrendelte vagyonuk befagyasztását és utazási tilalommal sújtották őket. Köztük vannak politikusok, katonák, üzletemberek és oligarchák, valamint a Kreml propagandistái. A tagállamoknak kötelező zárolniuk a jegyzékben szereplők vagyonát és erről jelentést küldeniük az Európai Bizottságnak, amely arra biztatja őket, hogy gyorsítsák fel a vagyonbefagyasztást és rendszeresen frissítsék az erről szóló közös adatbázist.

Az EU-csúcson elfogadták a 9. szankciós csomagot. Az újabb szankciókat egyhangúlag fogadták el az országok, és egyebek mellett az orosz energiaszektort érintik, valamint segítik a globális élelmiszerellátást. A végleges szöveget még most alakítják ki. (Infostart)