h i r d e t é s

Nagyot nyert az ellenzék a budai időközin

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nagyot nyert az ellenzék a budai időközin

2022. október 03. - 06:08

A II. kerület 2. számú körzetében azért kellett időközi önkormányzati választást kiírni, mert meghalt Tompa János DK-s önkormányzati képviselő.

Forrás: Nagy Eszter / Facebook

Az egyesült ellenzék jelöltje, Nagy Eszter a szavazatok több mint 60 százalékát megszerezve legyőzte a Fidesz jelöltjét, Bálványkövi Istvánt. Nagy Eszter 1204 szavazatot kapott, Bálványkövi István 714, az MKKP-s Hildebrand Krisztián pedig 62 voksot szerzett.

Az ellenzéki diadalról a kerület polgármestere, Őrsi Gergely számolt be közösségi oldalán. A DK-s színekben induló Nagy Eszter a helyben népszerű szocialista polgármester oldalán kampányolt, pártpolitikus énjét nem állította a fókuszba a kampány idején.

EBBEN A BUDAI VÁLASZTÓKERÜLETBEN A RENDSZERVÁLTÁS ÓTA EDDIG KÉT ALKALOM VOLT, AMIKOR NEM A JOBBOLDALI JELÖLT GYŐZÖTT.

1998-ban Varga Előd Bendegúz az MSZP–SZDSZ támogatásával tudott mandátumot szerezni, és azóta is tagja a testületnek. 2019-ben pedig az idén nyáron meghalt Tompa János nyert 10 százalékponttal.

A Fidesz dominált az időköziken eddig

Április 3. óta óta a Fidesz dominált az időközi választásokon. A fővárosban is kormánypárti dominancia érzékelhető. 14 választásból 10 alkalommal a kormánypárti jelöltek arattak győzelmet.

Vasárnap időközi választásokat tartottak még Dunaalmáson, ahol Makay Tibor független jelöltet választották polgármesterré 56 százalékos (325 szavazat) fölénnyel. Hunyán és Zebegényben is az urnák elé szólították a lakosokat, ám ezeken a településeken egyelőre nem született végeredmény. (Index)