h i r d e t é s

Nem szerepel a szlovák kormány munkatervében a kisebbségi törvény

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nem szerepel a szlovák kormány munkatervében a kisebbségi törvény

2022. november 28. - 18:09

Nem került be a kormány 2023-as törvénykezési tervébe a kisebbségek jogállásáról szóló törvény. 

Szlovák Parlament - Forrás: The Slovak Spectator - SME

A munkaterv a minisztériumok és állami szervek feladatait tartalmazza, a tárcaközi egyeztetésre bocsátott anyag véleményezése hétfőn zárul, a kisebbségi törvény tervezetével kapcsolatos feladatok azonban nem szerepelnek benne – erősítette meg Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos. Hozzátette, nem tudja, hogy miért maradt ki a Štefan Holý által előterjesztett tervből a kisebbségi törvény.

„Sajnálom, hogy ez a feladat nem került be a kormány anyagai közé, holott ezt kezdeményeztem, és írásban kértem” – hangsúlyozta a kormánybiztos, hozzátéve, nincs tudomása olyan póthatáridőről, amíg teljesíteni kellene ezt a kormányprogramban szereplő feladatot.

Ravasz Ábel, a Bél Mátyás Intézet vezetője, korábbi romaügyi kormánybiztos felhívta a figyelmet, hogy az úgynevezett kisebbségi törvény nemcsak a kormányprogramban szerepel, hanem a kormány 2022-es törvény-előkészítési feladatai között is. „Ez az ígéret nem lett teljesítve, ezért a szakmai szervezetek elvárták, hogy bekerül a 2023-as tervek közé. A nemzetiségi kisebbségek számára elfogadhatatlan, hogy ez nem történt meg” – jelentette ki Ravasz, emlékeztetve, a kormányprogram azzal indokolja a törvény elfogadását, hogy elengedhetetlen a kisebbségek asszimilációjának lassításához. A Bél Mátyás Intézet aláírásgyűjtést indított a tervezet besorolása érdekében, ehhez a hétfői nap folyamán még lehet csatlakozni. (tasr)/ujszo.com