h i r d e t é s

Orbán és Putyin ellen szerveznek tüntetést szombaton

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Orbán és Putyin ellen szerveznek tüntetést szombaton

2022. március 28. - 09:23

A megmozdulás célja a szabad Ukrajnáért való kiállás, és a magyar miniszterelnök "sunnyogásával" szembeni kiállás.

„Legyen végre vége!” – címmel szerveződik tüntetés április 2-ára, szombatra, a választás napját megelőző délutánra. Az rendezvény fő célja, hogy „kiálljanak a szabad és független Ukrajnáért és tiltakozzanak Orbán Viktor árulása, sunnyogása ellen”, írják a szervezők, az Egymillióan a szabad Ukrajnáért csoport és Juhász Péter, az Együtt volt elnöke.

Egyik múlt heti beszédében az ukrán elnök, Volodomir Zelenszkij arra kérte a mellettük álló népeket, hogy szervezzenek megmozdulásokat az orosz agresszió ellen. Utcai tüntetésekre szólított fel minden embert, azt kérve, hogy vonuljanak fel ukrán szimbólumokat viselve: „Menjetek ki az irodáitokból, az otthonaitokból, az iskoláitokból és egyetemeitekről. (…) Menjetek ki a tereitekre, az utcáitokra. Legyetek láthatók, és hallassátok magatokat

Ezen felhívásnak eleget téve lesz Budapesten is tüntetés a hétvégén.Forrás: Egymillióan a szabad Ukrajnáért

A Szabad Sajtó útjára szerveződő megmozdulásnak – a többi országtól eltérően – különös aktualitást ad a hazai belpolitika. Az eseményen nem csak Putyin háborúja ellen állnak majd ki a tüntetők, hanem Orbán ellen is, aki a szervezők szerint „semleges” akar maradni, miközben „a demokratikus európai országok vezetői mind szolidaritást vállaltak az ukrán néppel”. – fogalmaznak a tüntetés Facebook eseményének leírásában.

Nem ez az első tüntetés, illetve megmozdulás, ami az orosz-ukrán konfliktus kapcsán szerveződik. A háború kitörésének napján Márki-Zay Péter békéért imádkozott több ezer tüntetővel az orosz követség előtt, pár nappal később a Nemzetközi Beruházási Bank előtt tüntettek „Ruszkik, haza!” mottóval, majd pedig az egységes ellenzék tüntetést tartott az MTVA székháza előtt is, kifogásolva, hogy az ellenzék nem jelenhet meg a köztévében, és hogy szerintük elfogadhatatlan szinten tolják az orosz, putyini propagandát az ukrajnai helyzet kapcsán.

A tüntetések mellett látványos akciók is szerveződtek, többek közt ilyen volt mikor Budapest vezetése kék-sárga színben kivilágította Halászbástyát, vagy amikor a Momentum molinókkal üzente meg, hogy „Magyarország nem lesz orosz gyarmat.” (Telex)