h i r d e t é s

Orbán Viktor Trump mellett kiálló posztja miatt üzent az amerikai nagykövet Szijjártó Péternek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Orbán Viktor Trump mellett kiálló posztja miatt üzent az amerikai nagykövet Szijjártó Péternek

2023. április 04. - 09:28

Mivel a kormány rendszerint belügyi beavatkozásnak tekinti, ha más országból szóvá teszik a magyar jogállamiság szétverését, David Pressman jelezte, hogy Orbán Viktor éppen beavatkozott az Egyesült Államok belügyeibe.

Forrás: U.S. Embassy

„Folytassa a harcot, elnök úr! Mi önnel vagyunk!” - írta királyi többesben Orbán Viktor miniszterelnök a Twitteren, a Stormy Daniels pornószínésznő megvesztegetésével megvádolt Donald Trump korábbi amerikai elnöknek üzenve.

Mindez persze különösebb újdonságot nem tartalmaz, az Orbán-kormány eddig is nyíltan a republikánusokat támogatta a demokratákkal szemben az Egyesült Államokban, miközben például a magyar jogállamiságot érintő legkisebb nemzetközi bírálatot is előszeretettel értelmezi Magyarország belügyeibe való beavatkozásként.

A furcsa ellentmondás most David Pressman amerikai nagykövetnek is feltűnhetett, mert a Twitteren Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek üzent Orbán Viktor friss bejegyzését látva:

Szijjártó Péter legutóbb például azon háborgott, hogy egy Magyarországról szóló amerikai országjelentés egyebek között megállapította, dívik a cenzúra, az Orbán-kormány korlátozza a sajtószabadságot, az igazságszolgáltatás függetlenségét támadások érik és kitért a burjánzó korrupcióra is. „Hogy jönnek ők ehhez?” - puffogott a tárcavezető.

Ehhez képest az Orbán-kormány rendszeresen, teljesen nyíltan adja a nyilvánosság tudtára, hogy mely országban éppen kiket tart a szövetségesének és kinek „drukkol”, legyen szó akár uniós tagállamokról, akár Izraelről, vagy épp az Egyesült Államokról.

Vélemnény

Nagyon igaza van az USA budapesti követének, mert miközben a magyar kormány nagypofával nyomja, hogy senki ne avatkozzon a magyar belpolitikába Orbán Trumpnak –annak vádemelése okán- nyíltan megüzente, hogy „tartson ki, elnök úr! Önnel vagyunk”. Ez nem pusztán politikai üzenet, hanem sokkal súlyosabb: Orbán Trump vádemelését nyiltan jogtalannak tartja, ami már csak azért is elfogadhatatlan mert kétségbe vonja vele az amerikai igazságügyi szervek törvényes munkáját ráadásul a vádamelést és vele az egész eljárást ezzel a mondattal Orbán politikai inditatásúnak sugallja. Trumpot nyíltan támogatni már csak a capitoliumi balhé miatt sem illene. Csodálom az USA adminisztráció türelmét gyanítom rajtunk kívül egy NATO tagállam kormányának sem jut ilyen vagy ehhez hasonló eszébe nemhogy egy szövetségessel, de más államokkal sem. (Hetényi László)