h i r d e t é s

Orbán Viktort és Rogán Antalt is a Völner-ügyről kérdezték a parlamentben

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Orbán Viktort és Rogán Antalt is a Völner-ügyről kérdezték a parlamentben

2023. április 11. - 17:47

Orbán Viktor miniszterelnök a parlament keddi ülésén válaszol az ellenzéki képviselők kérdéseire.

Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (b5) beszélget az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 19-én. - Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Kálmán Olga azzal kezdte a kérdések sorát, hogy Völner Pál ügyvédje a bíróság elé idéztetné Varga Judit igazságügyi minisztert, „Völner Pál nem hajlandó egyedül elvinni a balhét az utóbbi évtizedek legsúlyosabb korrupciós botrányában”. A DK képviselője úgy látja, a korábbi államtitkár

előbb-utóbb beszélni fog, alapos ismeretei lehetnek arról, hogy milyen magasra érnek a végrehajtói korrupció szálai.

Kálmán Olga arra volt kíváncsi, hogy Orbán Viktor tudott-e az ügyről.

Válaszában a miniszterelnök leszögezte: a kormánya Magyarország kormánya, az első és legfontosabb elvük, hogy a jogszabályok mindenkire vonatkoznak.

Orbán Viktor örül annak, hogy az ügyészség ellátja a feladatát, a konkrét üggyel kapcsolatban pedig azt javasolta Kálmán Olgának, hogy forduljon a legfőbb ügyészhez.

„Nem tartozik az erényei közé az egyenes beszéd” – vágott vissza Kálmán Olga, hozzátéve: „Nem fogja tudni lemosni ezt az ügyet sem a kormányról, sem a pártról, sem saját magáról”.

Orbán Viktor tudja, hogy ez

nem az azonnali kérdések, hanem az azonnali sértések órája.

A kormányfő világossá tette, hogy minden parlamenti képviselő, kormánytag és a kormány feje is esküt tett, ennek része, hogy a törvényeket megtartja és megtartatja, eszerint végezte és végzi a munkáját.

Orbán Viktor: Szabadságharcosok voltunk, szabadságharcosok maradtunk

Gelencsér Ferenc úgy látja, a miniszterelnök a 35 éves politikai karrierje során bejárta a politikai spektrum teljes skáláját, „talán csak egyvalami volt állandó, az anitkommunizmusa és ennek hajtogatása”. A Momentum elnöke azt a kérdést tette fel,

hogyan lehetséges az, hogy az ötödik Orbán-kormányban egykori MSZMP-tagok foglalnak helyet, hol van ilyenkor a hírhedt antikommunizmusa?

Orbán Viktor válaszában közölte:

Nem tudok róla, hogy politikai karrierem valaha is lett volna. Szolgálat van mögöttem, több mint harminc év. A karrier és a szolgálat között jelentős különbség van. Szabadságharcosok voltunk, szabadságharcosok maradtunk, és ma is ez a legfontosabb számunkra. A hazánk függetlenségéért és szuverenitásáért kell harcolnunk külső erőkkel és belső megbízottaikkal szemben.

A kormányfő a Momentum elnökének azt javasolta, forduljon a szövetségeseihez, akik a volt kommunisták ügyében „első kézből tudnak felvilágosítást adni”.

Gelencsér Ferenc erre válaszul jelezte, az összefogás azért született meg, mert „a Fidesz eltorzította” a választási törvényt, majd kommunistának nevezte Pintér Sándort, Stumpf Istvánt, Fónagy Jánost, Tállai Andrást és Matolcsy Györgyöt. „Hogyan lehetnek ezek az emberek 2023-ban Magyarországon közhatalmi pozícióban”? – szegezte a kérdést Orbán Viktornak.

A miniszterelnök hangsúlyozta, „mindenki, akit a kormány tagjai közül megemlített, tiszteletre méltó emberek”, és elvárja, hogy kellő tisztelettel beszéljenek róluk. Orbán Viktor szerint Gelencsér Ferenc hangneme elfogadhatatlan, az emberek, akiket felsorolt, többet tettek a hazájukért, mint a Momentum elnöke egész életében tenni fog. Orbán Viktor kitért arra is, nem az ő dolga, hogy a szövetségesek nevében beszéljen, de halkan mondja: „Fiatalság ide, fiatalság oda, ha az ember valakikkel összeáll és szövetségben indul – tartsam én azt bármilyen elvtelennek –, azért az ember így nem viselkedik”. (Index)

 

Rogán Antal nem ismerte Schadl Györgyöt, és a jövőben sem fogja megismerni

Schadl Györgyről, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar börtönben ülő elnökéről kérdezte Jámbor András a parlament plenáris ülésén Rogán Antalt.

Ki az a Tóni a Schadl-ügy irataiban?

– tette fel a kérdést a Párbeszéd képviselője, ugyanis az büntetőügy nyomozati anyagaiban több helyen is előkerül Tóni, Barbara és Ádám becenév. Jámbor – mint mondta – nehezen tud másra gondolni, mint hogy Rogán Antalról, a feleségéről, Rogán Barbaráról és a miniszter kabinetfőnökéről, Nagy Ádámról van szó. Nagyról a 24.hu írta meg, hogy számára egy autót vitt egy alkalommal Schadl György titkári és asszisztensi feladatait ellátó munkatársa, aki a végrehajtók elnöke és Völner Pál volt igazságügyi államtitkár elleni büntetőper negyedrendű vádlottja. Ugyanakkor annak nincs nyoma a nyomozati iratokban, hogy Rogán kabinetfőnökét kihallgatták volna, pedig a nyomozati anyagok azt is tartalmazzák, hogy Schadl segíthetett Nagy Ádámnak a jogi egyetemi vizsgáinak teljesítésében.

Jámbor azt kérdezte Rogántól, hogyan kapcsolódik Schadl Györgyhöz, és milyen kapcsolatban van a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökével. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter azt mondta:

nem tudom, hogy Schadl és Schádl ugyanazok a személyek-e, de egyvalamiről biztosíthatom, nem ismertem és a jövőben sem fogom őket megismerni.

Rogán szerint a baloldalon úgy működik a dolog, ha látnak egy újságcikket, már ítéletet hirdetnének az ügyben, de Magyarországon az igazságszolgáltatás úgy működik, hogy kivizsgálják az ügyeket. Minden, gyanúként felmerült esetet kivizsgáltak, és ha jogszabálysértés gyanúja merült fel, ott tettek lépéseket – mondta. Rogánt ugyanakkor nem érdekli a Párbeszéd véleménye, csak a választóké, akik pedig áprilisban döntöttek.

Jámbor András úgy reagált, nem cikkekről van szó, hanem a nyomozati anyagokról, lehallgatási jegyzőkönyvekről. Az ellenzéki politikus furcsállta, hogy sokszor beszélnek a Schadl-ügy főszereplői Tóniról, de nem tudni, ki ő. A Párbeszéd képviselője szerint nem működik megfelelően az igazságszolgáltatás Magyarországon, és nem foglalkoznak a végrehajtás áldozataival.

„Magyarországon a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania” – válaszolta Rogán Antal. A miniszter szerint nem az ártatlanságot kell bizonyítani, hanem a bűnösséget. (24.hu)