h i r d e t é s

Óriási a felháborodás, miután teljesen szükségtelenül szétrombolták egy gólyapár fészkét Kelet-Magyarországon

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Óriási a felháborodás, miután teljesen szükségtelenül szétrombolták egy gólyapár fészkét Kelet-Magyarországon

2023. május 21. - 11:06

Felháborodtak a hajdú-bihari Létavértesen élők, miután egy használaton kívüli kémény tetejéről levették a gólyafészket. 

A kép illusztráció! - Forrás: mizumiskolc.hu

Az ott élő két madár azóta is folyamatosan köröz és próbálja újraépíteni a lakhelyét, ám mindeddig ezt egy drótakadály gátolta. A felháborodás hatására most eltávolították a drótokat, a tojásrakás és a költés azonban így sem lesz zavartalan. 

A létavértesi gyermekélelmezési központ kéményének a tetejére épített fészket a gólyapár, de az önkormányzat munkatársai leszedték a fészket és a helyére drótakadályt szereltek. A helyiek körében azonban akkora volt a felháborodás, hogy pár nappal később az illetékesek eltüntették a drótokat. A gólyák folyamatosan figyelték, hogy mi történik, és most mindent a nulláról kezdenek újra. 

Adorján József híradónknak elmondta, hogy a közeli házakon ülve figyelték a gólyák, hogy mi történik, és amikor észrevették az üres kéményt tegnap, újra elkezdték építeni a fészket. Suta Jánosné pedig arról beszélt, hogy a gólyák most fognak költeni és azt sem tartja kizártnak, hogy a fészekben a tojás is benne volt. "Nem tudom, hogy mit gondol a városvezetés erről. Hallottam, hogy nem használják ezt a kéményt és leszedték mégis a fészküket" - tette hozzá. 

Híradónk kereste a városvezetést, ám nem értük el a polgármestert. A közeli hortobágyi madárkórház egyik önkéntese azt mondta, a fészek eltávolítása természetkárosítást.

"Ez teljesen szabálytalanul történt. A törvény tiltja a fészekrakási és keltési időben a védett madaraknak a fészkének a háborgatását. Azt tudni kell, hogy a fehér gólya fokozottan védett Magyarországon" - fogalmazott híradónknak Cucin János önkéntes madármentő. 

A madármentő elárulta, hogy a fészek eltávolítója először azt állította, hogy van engedélye, de hamar kiderült, hogy ez nem igaz. A helyiek elmondása szerint egyébként a gólyákat azért akarták elüldözni, mert a madarak az ott parkoló önkormányzati autókra piszkítottak. (atv.hu)

Címkék: