h i r d e t é s

Összeomlás fenyegeti a Budapest környéki településeket

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Összeomlás fenyegeti a Budapest környéki településeket

2023. március 31. - 06:17

A csatorna alig bírja, az utak bedugultak, a temető is megtelt

Forrás: BudaPestkornyeke.hu

A nagyvárosok lakossága évről évre csökken, míg az agglomerációs településeké nő. Utóbbiak infrastruktúrája már alig bírja a terhelést, a fejlesztésekhez idő és pénz kell. Az építési szabályok annyira lazák, hogy szinte bármi épülhet bárhol. - derül ki a hvg360 cikkéből

Tavaly sem sikerült megállítani Magyarországon a migrációt – mármint a belső migrációt. Folytatódott a trend: a nagyvárosok népessége csökken, a körülöttük elhelyezkedő agglomerációs településeké nő.

A több szempontból káros, társadalmi, intézményi és infrastruktúra-fejlesztési problémákat egyaránt okozó folyamat az állam ingerküszöbét is elérte. A kormány szerencsére – a külső migrációval ellentétben – nem drótkerítéssel akarja a nemkívánatosnak bélyegzett személyeket kívül tartani, hanem a szabályok módosításával.

Az építészeti törvény Lázár János építési tárcája által közzétett koncepciója több eszközzel korlátozná a települések gáttalan szétfolyását. Az önkormányzatok csak megkötésekkel jelölhetnének ki beépítésre új területeket, egy hektár fölött csak az országos főépítész engedélyével.

A koncepció célja láthatóan a települések szétterülésének és összenövésének megállítása – ezzel azonban sok agglomerációs területen már elkésett, hiszen az összenövés megtörtént, a településhatárokat csupán tábla jelzi. A népességrobbanásnak sem feltétlenül vet gátat, ha nem lehet új beépítendő területeket kijelölni, amíg a településeken belül vannak telkek, ahol építkezni lehet.

Most omlik az önkormányzatokra a rendszer, amely jogfosztottá tette őket

Az agglomerációs települések hatósági jogkörök hiányában nem szólhatnak bele városképük alakításába, a szabálytalan építkezésekbe, a kormányhivatalok viszont, amelyekhez ezeket a jogköröket delegálták, nem törik össze magukat, hogy segítsenek.

Az Orbán-kormány is érzékelheti, hogy a helyzet tarthatatlan.

Erre utal, hogy a HVG kérdésére az Építésügyi és Beruházási Minisztérium közölte: még az idén megkezdik az agglomerációba való kiköltözéssel kapcsolatos többszintű építési szabályok felülvizsgálatát.

Jelenleg a Lázár János által vezetett tárcához tartozik a településkép mellett a zöldterületek beépíthetőségének szabályozása, arra azonban már nincs ráhatásuk, hogy a beköltözők rohamával birkózó településeken a közoktatás és az egészségügyi ellátás biztosított legyen. Utóbbi a Belügyminisztérium hatásköre, ahogy az önkormányzatok is e tárca alá tartoznak. A közlekedés megoldásáért az Ipari Minisztérium felel, de Vitézy Dávid államtitkár egyelőre annyira elfoglalt új feladata áttekintésével, hogy nem tudott nyilatkozni korábbi kedvenc témájáról, az elővárosi közlekedésről. (hvg360)