h i r d e t é s

Pontosította az MVM a rezsiemelés utáni gázelszámolást

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Pontosította az MVM a rezsiemelés utáni gázelszámolást

2022. augusztus 12. - 06:24

A feltöltőkártyás villanyóráknál átállnak az éves elszámolásra, azaz az éves keret erejéig hatósági áron lehet feltölteni a villanyórákat. 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Kiderült az is, hogy a havonta diktáló fogyasztóknál csak az úgynevezett fogyasztási jelleggörbét veszik figyelembe a gázszámla kiállításakor, a korábbi hónapokban megspórolt mennyiséget nem.

„Egyik nap valaki azt mondja, hogy ez így van, másik nap azt mondják, hogy másképpen van. Tehát szinte azt lehet mondani, hogy naponta változik, hogy majd milyen rendszer szerint fog működni” – mondta az RTL Híradónak a békéscsabai Csernyik Mihályné, aki valószínűleg nem az egyetlen az országban, aki aggódik a gázfogyasztása miatt, mióta részlegesen eltörölték a rezsicsökkentést. Az asszonynak fogalma sincs, hogy ki tudja-e majd fizetni a téli hónapokban érkező gázszámlákat.

Az MVM honlapján elérhető tájékoztató alapján a gáz esetén kétféleképpen osztják el az éves szinten 1729 köbméternyi kedvezményes mennyiséget. 

Az egyik eset az állandó havi átalányt fizetők köre. Számukra minden hónapban azonos, 144 köbméternyi mennyiséget számolnak el rezsicsökkentett áron. Mindenki másnak – például a havi diktálóknak – az úgynevezett fogyasztási jelleggörbe alapján osztják el a felhasználható mennyiséget. 

Ebben az esetben a hidegebb téli hónapokban több, a nyári hónapokban kevesebb a hatósági áron elfogyasztható gáz. Decemberben például 297, januárban pedig 336 köbméterig, miközben júliusban és augusztusban csak 14-15 köbméterig olcsóbb a gáz. Aki egy adott hónapban ennél többet fogyaszt, annak lakossági piaci áron számláznak köbméterenként. 

A lakossági piaci ár most 732 forint, de ez októberben már 20 forinttal megemelkedik

– mondta a Portfólió elemzője, Weinhardt Attila.

„Októbertől jön egy 20 forintos emelés még ebben a gázelszámolásban, hiszen ott 752,5 forinttal kell az októberi, novemberi és a decemberi hónapra számolni. Az azt követő hónapoknak a piaci árát egyelőre nem tudjuk, azt majd karácsony körül nevezi meg az energiahivatal” – fogalmazott.

A Híradó szerette volna megtudni, hogy  az MVM hogyan számol abban az esetben, ha valaki éves szinten nem lépi túl a kedvezményes keretet, de év közben van olyan hónap, amikor a limit felett fogyaszt. 

A vállalat nem válaszolt érdemben a kérdéseinkre, ezért az ügyfélszolgálaton érdeklődtünk, ahol azt mondták, ha valakinek túlfizetése van, akkor azt az éves leolvasás után visszakapja.

A feltöltős villanyórával, előre fizető ügyfelek esetében az MVM hamarosan ugyancsak megváltoztatja az eddigi elszámolási módszerét. Augusztus elseje után ugyanis sokan kevesebb áramot kaptak ugyanannyi pénzért, mint korábban, mert a napi elszámolás miatt részben piaci áron fizettették ki az áramot. A Párbeszéd képviselője, Jámbor András szerint ez szabálytalan, ezért egy hete bejelentést tett az energiafelügyeletnél. Az MVM néhány nappal ezután változtatott az elszámolás módszerén: így  a vásárlás napjától függetlenül hatósági áron lehet feltölteni a villanyórákat az éves keret erejéig.

Jámbor András, a Párbeszéd országgyűlési képviselője azt mondta, körzetében, Józsefvárosban és Ferencvárosban nagyon sokan feltöltőkártyával vásárolnak áramot. „Ez azoknak a sikere, akik kiálltak magukért, én csak felhangosítani tudtam ezt a kiállást” – fogalmazott.

Az MVM a váltás után közölte, hogy visszamenőleg kártalanítják azokat, akiknek augusztusban piaci áron adtak el áramot. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy mikortól érvényes az új elszámolási mód. (rtl.hu)