h i r d e t é s

Putyin titkosszolgálati módszerekkel segíthette Trump hatalomra kerülését 2016-ban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Putyin titkosszolgálati módszerekkel segíthette Trump hatalomra kerülését 2016-ban

2021. július 15. - 16:17

Moszkvában azt tartották kívánatosnak, ha a labilis személyiségű politikus lesz a Fehér Ház ura.

Fotó: AFP / BRENDAN SMIALOWSKI

Vlagyimir Putyin személyesen adott engedélyt egy titkosszolgálati műveletre, amelynek célja az volt, hogy támogassák a "mentálisan instabil" Donald Trumpot a 2016-os amerikai elnökválasztáson

- derül ki több olyan dokumentumból, amelyek állítólag a Kreml-ből szivárogtak ki és a Guardian birtokába kerültek.

A brit lap szerint az orosz nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén az orosz elnök, a titkosszolgálat emberei és más magas rangú miniszterek voltak jelen. Itt arra jutottak, hogy egy Trump-féle Fehér Ház segítené Moszkva stratégiai céljainak elérését. Három szervezett utasítottak arra, találjanak gyakorlati megoldásokat a Republikánus Párt jelöltjének támogatására. 

A most nyilvánosságra került anyagokról a hírek szerint a nyugati titkosszolgálatok már hónapok óta tudtak és alaposan megvizsgálták azokat. A Guardian által megkeresett független biztonsági szakértő is hitelesnek vélte a dokumentumokat, szerinte azok tartalma és az irányvonala egyezik a Kreml gondolkodásával.

Külön érdekesség, hogy az iratok rövid pszichológiai értékelést adnak Trumpról, akit "impulzív, mentálisan instabil és kiegyensúlyozatlan" személyiségként jellemeznek, ráadásul az iratok szerint a volt elnök kisebbrendűségi komplexusban is szenved.

"Nagyon fontos, hogy minden lehetséges eszközt felhasználjunk annak elősegítésére, hogy [Trumpot] megválasszák megválasszák az amerikai elnöki tisztségre'' - áll a dokumentumban. Putyinék azzal kalkuláltak, hogy győzelme esetén destabilizálódik az Egyesült Államok társadalmi és politikai rendszere, egyúttal felszínre tör a rejtett elégedetlenség.

Ugyan nem nevezik meg akkori riválisát, Hillary Clintont, de a dokumentumban javaslatokat fogalmaztak meg arra vonatkozóan, hogy a médiát használják fel a meggyengítésére.

Putyin korábban többször is tagadta, hogy beavatkozna a nyugati demokráciák működésébe. Azonban a most napvilágot látott információk ellentmondani látszanak ennek az állításnak. Mindezek azt sugallják, hogy az elnök, magas rangú miniszterei és a titkosszolgálati vezetők mindannyian közvetlenül részt vettek a 21. század egyik legjelentősebb és legmerészebb kémkedésében. Egy olyan szervezkedésben, amelynek az volt a célja, hogy a "mentálisan instabil" Trumpot az elnöki székbe juttassák - írja a Guardian. (nepszava.hu)