h i r d e t é s

Soros és szemétszállítás a kecskeméti közgyűlésen

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Soros és szemétszállítás a kecskeméti közgyűlésen

2017. október 27. - 11:04

Sorosozás napirend előtt, reklámkorlátozó rendelet, a szemét ügy megoldása halasztódik, buszjáratokat szüntetnek meg. Ezek mentek az októberi kecskeméti közgyűlésen.

illusztráció

Az országos mintának megfelelően a kecskeméti közgyűlésen sem maradhatott el a „Sorosozás” és a menekültekkel való riogatás. Ebben a kormánypárti frakció egyik régi motorosa, Sztachó-Pekáry István járt az élen. Az ellenzék padsorait a szocialisták tüntetőlegesen elhagyták, míg a DK egyetlen képviselője, Szőkéné Kopping Rita szót kért az elhangzottak után, és elítélte képviselőtársa megnyilatkozását. Későbbi napirendnél az LMP-s Falusi Norbert és a Jobbikos Radics Tivadar a Kecskeméti Lapokban megjelent „Soros-terv” hirdetés kapcsán emelte fel szavát, méltatlannak tartják, hogy a közpénzből fenntartott városi lap ilyen kormánypropagandát közvetítsen.

Ki és hol hirdethet?

Rögtön az első tárgyalt pontnál huzavona alakult ki a helyi hirdető- és reklámberendezések kihelyezéséről. A javaslat óriási mértékben megszigorítja a városban kihelyezhető reklámhordozók lehetőségeit, pont a választási kampány előtt. Az országos médiában a reklámszakemberek egyöntetűen azt állítják, hogy ez a helyi szintekre is legyűrűző javaslat a Simicska cégek kivéreztetésére szolgál, míg a kormány egyoldalúan tájékoztathat majd ezeken a felületeken – természetesen az adófizetők pénzéből. Falusi Norbert egy országos lap értesüléseire hivatkozva feltette a kérdést Szemereyné Pataki Klaudia polgármesternek, hogy Rogán Antal valóban bekérette-e ezeket a szabályzat-módosításokat, így Kecskemétet is megkeresték-e hasonlóval, amire az a válasz érkezett, hogy nem volt ilyen megkeresés. Dobos József a szocialista frakcióból azzal a kérdéssel élt, hogy mennyi türelmi idő lesz a vállalkozások számára, hiszen sokan molinókkal hirdetik magukat különböző pontjain a városnak. A válasz az volt, hogy lesz elég idő erre. Frakciótársa, Király József hozzátette, mint városvédő, korábban már jelezte, hogy szigorítani kell a településképet rontó hirdetések kihelyezésén, ám akkor lesöpörték javaslatát. Mint mondta, akkor is, és most is politika döntés született, és egyáltalán nem biztos, hogy ez a város lakóinak érdekét szolgálja, hiszen olykor “gusztustalan politikai hirdetések” kaphatnak Kecskemét különböző pontjain. Falusi Norbert ehhez kapcsolódóan megjegyezte, hogy a kormányzati Soros-plakátok egyértelműen befolyásolják a közbeszédet, mégpedig negatív irányban, már az sem kirívó eset, hogy a 10-12 éves gyerekek “lemigránsozzák” egymást. A rendeletet végül 16 Fidesz-KDNP igennel, 6 ellenzéki nemmel fogadta el a testület.

Szemét-ügy

Sarkalatos napirend volt a szemétszállítás átlakulásának ügye is, hiszen kormányzati döntés született, hogy a lakossági hulladékszállítást államosítani kell, habár a rendszer koránt sem működik jól. Kecskeméten és környékén a deponálást a Saubermacher végezte, a szállítást pedig a Városgazdasági Kft. Ezen feladatokat ezentúl egy új cég fogja kezelni, amelyben utóbbi cég révén szerez többségi tulajdont a város. Dobos József felhívta a közgyűlés és a polgármester figyelmét, hogy a VG Kft. 400 milliós likviditási gonddal küzdött az átalakítás miatt, és ez a továbbiakban is fennmaradhat, ha az országos központ nem fizeti ki időben a díjakat. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester szót kért, és azt mondta, ezek technikai jellegű problémák, és nincs és nem is lesz gond a szemétszállítással. Erre reflektált Király József, hogy a polgárokat nem az érdekli, hogyan egyesülnek cégek, államosítanak, hanem hogy a szeméthegyek (pl. Széchenyiváros, Árpádváros) mikor tűnnek el. A polgármester asszony úgy összegzett válaszában, hogy egy 15 éves, elavult “kuplerájt” kell helyrehozniuk, ez egy bonyolult folyamat, türelmet kérnek míg átállnak. 16 igen, 2 nem, 4 tartózkodás után átment a javaslat.

Nincs igény az éjszakai járatok egy részére

Október 29-én véget ér a hétvégi éjszakai autóbusz járatok és a 21D jelű járat üzemeltetésének próbaidőszaka. A július 1. óta végzett utasszámlálások azt mutatták, hogy valójában mindkét járatra igen csekély az igény. Ezért a közgyűlés úgy döntött, hogy október 30-tól az éjszakai járatok közül három marad: a 91E jelű járat szabad és munkaszüneti napokon 1.30-kor és 2.50-kor indul majd a Széchenyi térről, a 95E jelű járat pedig 2.10-kor indul a Széchenyi térről. 

http://kecskemert.blog.hu