h i r d e t é s

Sportfogadás - avagy hogyan szerezz extra bevételt a kedvenc csapatodból?

Olvasási idő
6perc
Eddig olvastam
a- a+

Sportfogadás - avagy hogyan szerezz extra bevételt a kedvenc csapatodból?

2022. május 02. - 19:55

A sportfogadás világa

A fogadások megszámlálhatatlan éve kísérik az embereket az életben, és amíg az első feljegyzések azt mondják, hogy a középkorból indult Magyarországon, valójában sokkal régebbi sírokban is találtak kockajátékokra utaló jeleket. Ahogy teltek az évek természetesen sokban átalakult ez a világ, így amíg régen több órát kellett utaznia egy - egy fogadónak azért, hogy a neki szimpatikus lóra szavazhasson, és főként a gazdagok kiváltsága volt a sportfogadás, addig ma már bárhonnan és bármikor, ráadásul bármire is fogadhatunk.

Cikkünkben összeszedtünk a legfontosabb tudnivalókat a sportfogadási irodákra és a rajtuk keresztüli sportfogadásra vonatkozóan és megvitatunk minden fontosat amit új sportfogadóként tudni érdemes.

Az első és legfontosabb lépések

Ha még új vagy a sportfogadás világában minden esetben számításba kell venned pár fontos kérdést illetve átgondolnod azokat a funkciókat és piacokat amik számodra érdekesek lehetnek. Ha például nem csak a sportok, hanem az ingyen nyerőgépek is érdekelnek, érdemes olyan sportfogadási irodát választanod ahol a kaszinó részleg is jól felszerelt.

Első és legfontosabb lépésként a sportfogadási iroda biztonságát érdemes ellenőrizned, ami az engedélyekből olvasható ki. Ha egy visszakövethető, ismert felügyelő szervezet hatáskörébe tartozik a bukméker nyugodt szívvel használhatod, viszont ha nem találsz erre vonatkozó információt jobban teszed ha továbbállsz, és másik sportfogadási iroda után nézel.

Ha nincs hivatalos engedélye, nem jelenti hogy biztosan csaló felületről van szó, de arra sincs garancia, hogy nem az, tekintve hogy senki nem ellenőrzi aki független félként vizsgálja ezeket a felületeket.

Piacok, funkciók és lehetőségek

Második lépésként pedig arra is figyelmet kell fordítanod, hogy nem minden sportfogadási iroda biztosít minden ligát és mérkőzést, ahogy sportágat sem, így mindenképpen érdemes csekkolni a lehetőségeket mielőtt regisztrálnál valahol. Ha például tudod, hogy téged a foci és a tenisz érdekel, olyan bukmékert érdemes keresned ahol lehetőséged nyílhat arra, hogy mindkét típusú sportágra fogadhass.

A sportfogadási ajánlatok és piacok is nagyban eltérhetnek egymástól a különböző bukmékereknél, így amíg valahol alig 1.3 -as szorzó mellett találsz meg egy meccset, addig ugyanazt a mérkőzést elérheted egy minőségi felületen akár 2 -es szorzó felett is.

Épp ezért, azt mondhatjuk, hogy mind a funkciók mind pedig a piacok kérdése fontos lesz számodra, ha valóban elindulnál a sportfogadási karriereddel.

Fizetési lehetőségek és a felmerülő kérdések

Ezen kívül pedig fontos lehet az is, hogy amennyiben elakadsz milyen lehetőségeid vannak az ügyfélszolgálat elérésére. Ha egy átlag sportfogadási irodát nézünk szinte minden esetben elérheted őket valahogy, viszont nagyon nem mindegy hogy több nap múlva kapsz választ emailben, más nyelven, vagy épp azonnali segítséget nyújtanak azonnali válaszadási idő mellett magyar nyelven.

A legtöbb sportfogadási irodánál telefonos elérhetőség nem érhető el, viszont emailes igen, és a legtöbb esetben GYIK részleget és élő chat szolgáltatást is biztosítanak, a nap 24 órájában.

A fizetési módok kérdése pedig akkor lehet különösen fontos, ha többször is használnád a választott felületet. Amíg például van olyan sportfogadási iroda ahol mindösszesen kártyával tudsz befizetést kezdeményezni, addig olyan is előfordul ahol több tíz lehetőség közül választhatsz. Az e pénztárcák és a bankkártyás fizetés a leggyakrabban előforduló fizetési módok között tartható számon, épp ezért ezt a lehetőséget választják a legtöbben a játékosok között is. Ezen kívül viszont sok esetben ma már akár Bitcoinnal vagy egyéb kriptovalutával is tudsz fizetni. Azt mondhatjuk tehát, hogy manapság már tényleg csak rajtad múlik, hogy milyen úton kezdeményezel befizetést.

A legtöbb esetben pedig azonnali átfutási idővel, díjmentes keretek között nyílhat erre lehetőséged, így ha többszöri befizetést tervezel egy választott felületen, és nem szeretnél pár hét után új sportfogadási iroda után nézni, érdemes számításba venned a fizetési módokkal kapcsolatos kérdéseket is.

Ha viszont mindent átgondoltál, és úgy érzed készen állsz, bármikor elérheted ezeket a felületeket.

Szerencsejáték
A túlzásba vitt szerencsejáték ártalmas, szenvedélybetegség kialakulásához vezethet!

A játék öröm. Minden ember igényli a szórakozást, a játékkal járó izgalmakat. Ha szerencsejátékot játszunk, pénzt fordítunk arra, hogy a játék során nyereményt érjünk el. A kockázat izgalma, a kisebb-nagyobb, vagy éppen az álomösszegű nyeremények elérésének lehetősége teszi vonzóvá a szerencsejátékokat.

Felelős játék 

A szerencsejáték a legtöbb ember számára a szórakozás egyik formája. Azonban vannak olyanok, akiknek veszélyt jelenthet. A mértéktelen játék játékfüggőség kialakulásához vezethet, amelynek számos negatív következménye van. A felelős játékos csak annyit költ szerencsejátékra, amennyit megengedhet magának, hiszen tudja, hogy a nyerés a véletlen műve, és nem létezik biztos szisztéma. 

Játékfüggőség

Vannak, akik képtelenek abbahagyni a játékot, ami egyfajta kényszerré válhat. Újra és újra játszanak, vagy azért, hogy nyerjenek, vagy azért, hogy a már elveszített pénzüket visszakapják. Az, aki túl sokat játszik vagy nagyon belemerül a játékba, elveszítheti a helyes döntési képességét arról, hogy reálisan mérlegeljen: meddig és mennyiért?

A problémás szerencsejátékos pedig önmaga és környezete számára is súlyos problémákat okoz. Hazudik és kifogásokat keres, hogy eltitkolja a valóságot, például az eljátszott havi keresetet. Családi és baráti kapcsolatokat rombolhat le, mert a játék kényszere minden kapcsolatnál fontosabb lesz számára. Elveszítheti egzisztenciális hátterét, mert eljátssza a létfenntartáshoz szükséges pénzt is. A játékszenvedélyre hajlamos személyek esetében a függőség észrevétlenül fejlődik ki. Ők maguk is csak későn ébrednek rá, hogy egyre több komoly problémával kell szembenézniük. 

Akkortól tekintünk betegnek egy játékost, amikor a túlzásba vitt szerencsejáték már életviteli problémákat okoz, tehát hátráltatja a munkát vagy a tanulást, rombolja a családi kapcsolatokat. Magában a játékban pedig az jelzi a függőséget, ha az illető már nem tudja kontrollálni, mennyi idejét és pénzét viszi el ez a tevékenység. A játékfüggőség súlyos betegség, aminek a kialakulásához genetikai tényezők és a személyiség különböző jellemzői is hozzájárulnak. 

A játékszenvedély az alábbi súlyos következményekkel járhat: 

• pénzzavar, majd egyre nagyobb mértékű eladósodás 
• munkahely, lakás elvesztése 
• családi és párkapcsolati problémák 
• konfliktusok a közvetlen környezetünkben lévő emberekkel: barátokkal, ismerősökkel 
• a hobbi és az érdeklődés feladása 
• magányosság, izoláció 
• az életöröm megszűnése, depresszió kialakulása 
• bűntettek elkövetése (lopás, csalás, sikkasztás, hogy a játékon elvesztett pénzt pótoljuk) 

Önkorlátozás 

A Szerencsejáték Zrt. internetes játékrendszere egyre szélesebb körben lehetővé teszi a játékosoknak, hogy önmaguknak meghatározzák, maximum mennyit akarnak játékra költeni. Belépés után az „Önkorlátozás” menüpont használatával beállítható a napi és a heti költési limit az adott játékra. A játékosnak nem kötelező beállítani ezt a féket, de önkéntes vállalásként a felelős játékszervező megfontolásra ajánlja a lehetőséget. Ennek segítségével ugyanis a rendszer nem engedi, hogy a játékost elragadja a hév, és túllépjen a racionális kereteken. Használja az önkorlátozást, legyen partnerünk a felelős játékban!

Tesztelje önmagát az alábbi linkre kattintva!
www.maradjonjatek.hu/onteszt

Hova fordulhat segítségért?

Ha úgy érzi, hogy játékfüggőségi problémákkal küzd vagy kérdései vannak a témában, legyen akár érintett vagy családtag, forduljon szakemberhez:

Szerencsejátékos Segélytelefon

Az ELTE PPK Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékével és a Pro Psychologia Alapítvánnyal együttműködve Segélytelefon szolgáltatást működtetünk. Szerencsejátékkal összefüggő problémák, kritikus helyzetek kezelése esetén ingyenesen, anonim módon hívható hétköznapokon 15.00- 19.00 között a 06-21-262-0603 telefonszámon.

A szolgáltatás igénybe vehető és elérhető a [email protected] e-mail címen, valamint az „ELTE Szerencsejátékos Segélyszolgálat” Skype azonosító segítségével is.
A Segélytelefon információs vonala: 06-1-411-6778

A függőségekkel foglalkozó ellátóhelyek listáját megtalálja a https://rolunk.szerencsejatek.hu/uploads/files/original/static_page/20180801093422/ellatohelyek-listaja.pdf dokumentumban.
Játékfüggőséggel foglalkozó civil szervezetek listáját megtalálja a https://bet.szerencsejatek.hu/cmsfiles/7a/5e/jatekfuggoseggel-foglalkozo-szervezetek.pdf dokumentumban.

Játékfüggőséggel és felelős játékszervezéssel kapcsolatos további információk a www.maradjonjatek.hu tematikus weboldalunkon érhetők el.

Ne feledje: problémájával nincs egyedül!

Címkék: