h i r d e t é s

Számos intézményét bezárja az energiaárak miatt Nyíregyháza

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Számos intézményét bezárja az energiaárak miatt Nyíregyháza

2022. október 31. - 16:45

Határozatlan ideig nem üzemel az uszoda, a jégpálya, a könyvtár és a színház sem, egy kollégiumból pedig kiköltöztették a diákokat, hogy spóroljanak az energiaköltségeken.

A Nyíregyházi Állatparknak is komoly gondot okoznak az elszálló árak: összevonásokkal, rövidített nyitva tartással és fafűtéssel készülnek a télre. Az ATV Híradó riportja.

Hiába magas a rezsi, az állatkertek esetében nem megoldás a bezárás, hiszen az állatokról minden esetben gondoskodni kell. Egyes fajok nem maradhatnak fűtés nélkül, esetükben egyenesen katasztrófához vezetne, ha 18 fokosra csökkentenék a hőmérsékletet. Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója egy kórházhoz hasonlította a létesítményt. Mint mondta, van ötezer lakójuk, akiknek a megfelelő életteret biztosítani kell, ha törik ha szakad. Így nagyon nehéz takarékoskodni, de muszáj - tette hozzá.

Eddig az állatkert fűtésszámlája 100 millió forint volt, ez most négyszeresére emelkedett, és a 200 milliós áramszámla is csaknem az egymilliárdhoz közelít a közbeszerzési eljárás lezárta után. A spórolás jegyében több irodát és állatházat is összevonnak.

Közben Nyíregyháza városa is szenved a brutális energiaáraktól. Több intézményt is be kell zárnia az önkormányzatnak a téli időszakra. Babosi György, a Szövetségben Nyíregyházáért önkormányzati képviselője Híradónknak elmondta: bezár a színház, a városi könyvtár, a művelődési ház és annak az alfiókjai, illetve az összes uszoda - kivéve az Aquaris, ami valószínűleg januárban zár majd be.

A helyiek nem értenek egyet a bezárásokkal, azt szeretnék, ha az állam a központi büdzséből gondoskodna a fűtésrevalóról.

A gáz ára mostanra 100 euró alá esett a holland tőzsdén, ami köbméterben nagyjából 400-420 forintos árat jelent. Ez több mint 45 százalékos áresés augusztushoz képest, amikor a gáz piaci árát 747 forintban határozta meg energiahivatal. Az összeget ráadásul október elsejétől tovább emelték: köbméterenként 767 forintra. (atv.hu)