h i r d e t é s

Törökország kilépett az Isztambuli Egyezményből

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Törökország kilépett az Isztambuli Egyezményből

2021. március 22. - 05:28

Törökország volt a legelső ország, amely ratifikálta a családon belüli erőszak ellen fellépő Isztambuli Egyezményt, ám most úgy döntöttek, kilépnek az egyezményből.

Török nők a tengerparton - Forrás: pixabay.com

Az Európa Tanács által megalkotott, nők elleni és családon belüli erőszakkal szembeni erősebb fellépést szorgalmazó egyezményt még 2011-ben kötötték, amelyből most Recep Tayyip Erdogan török elnök egy rendelet útján kezdeményezte az ország kilépést.

Zhera Zurmut, Családügyi, Munkaügyi és Szociális ügyekkel foglalkozó miniszter úgy fogalmazott, hogy a nők jogai a hazai szabályozásban is megfelelő védelmet élveznek, különösen az alkotmányban – idézte a török Anadolou hírügynökség.

Selcuk azzal érvelt, hogy a török jogi rendszer elég „dinamikus és erős” ahhoz, hogy új szabályozásokat vezessen be, amennyiben a helyzet miatt szükséges. Hozzátette: a nők elleni erőszak emberiség elleni bűntett, és Törökország zéró toleranciát tanúsít minden elkövetővel szemben.

Fehrettin Altun kommunikációs igazgató elmondta, hogy Törökországban még mindig hatalmas problémát jelent meglátása szerint, hogy nem vesznek részt a nők kellő létszámban a társadalmi, gazdasági, politikai és kulturális életben. „Mindig is azt mondtuk, hogy erős nőktől lesz erős Törökország” – véli.

A helyzet érdekessége, hogy Törökország volt a legelső nemzet, amely ratifikálta az Európa Tanács által kezdeményezett egyezményt, amely pont az ország egyik legnagyobb városáról kapta a nevét, és nagyon elkötelezettnek tűnt a megállapodás mellett.

Az Isztambuli Egyezmény célja az volt, hogy a családon belüli erőszakot, különösen a nők sérelmére elkövetett erőszakot minden eszközzel visszaszorítsa, és az elkövetőket felelősségre vonja, amely a jogszabályi szöveg szintjén igen, a valóságban viszont nem igazán volt (van) garantálva.

“A női jogok garanciája az alapszabályunk, elsősorban az Alkotmányunk jelenlegi szabályozása. Igazságügyi rendszerünk elég dinamikus és elég erős ahhoz, hogy szükség szerint új szabályozásokat hajtson végre” – írta Zehra Zumrut család-, munka- és szociálpolitikai miniszter a Twitteren.

Törökország legfőbb ellenzéki Republikánus Néppártja (CHP) azonnal reagált a kormány lépésére, Kemal Kilicdaroglu, a CHP vezetője a Twitteren közzétett videón azt mondta, hogy a kormány 42 millió nő jogait vette át tényleges megvalósítás révén. “Felszólítok minden nőt, hogy védjék meg jogaikat” – mondta, hozzátéve, hogy a kormány a török ​​nők életét igyekszik “pokollá” tenni.

A török nők tavaly óta országos szinten vonultak ki az utcákra, és felszólították a kormányt, hogy tartsák magukat az egyezményhez, Ipek Bozkurt, a We Stop Stop Femicide Platform munkatársa szerint pedig a nőket sokkolta a kormány mostani lépése. A jogvédő csoportok azzal vádolják Erdogant, hogy főleg muzulmán, de hivatalosan világi Törökországot alakított ki, egyre inkább társadalmilag konzervatív pályára lépve 18 év alatt. (aljazeera.com) / liner.hu