h i r d e t é s

Tudta? Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Avagy mit ihatunk és mit nem?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Tudta? Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Avagy mit ihatunk és mit nem?

2016. augusztus 24. - 13:06
0 komment

Mit ihatunk?

Gyakran halljuk mindenfelé, hogy fogyasszunk sok folyadékot, ügyeljünk a folyadék bevitelre. De mit is igyunk? Merül fel jogosan a kérdés. Ugyanis nagyon nem mindegy, mit fogyasztunk. A cukrozott üdítőitalokkal növeljük a cukor bevitelt, amely hosszútávon hozzájárul az elhízáshoz.

A túlzott szénsavas folyadék fogyasztása puffadáshoz, emésztési zavarokhoz vezethet. De akkor mit is igyunk? Nézzük:

  1. Ásványvíz Nyugodtan vásárolhatunk az olcsóbb, kevesebb oldott ásványi anyagot tartalmazó vizekből, mert az ásványvízben jelen lévő ásványi anyagok szervetlenek, ez a forma csak nehezen tud beépülni a szervezetbe. Nem ebből fogod fedezni a napi kalciumszükségletedet. Fontos váltogassuk az egyes márkákat, mivel mindegyik ásványvíznek más az összetétele.
  2. Tisztított csapvíz Mostanában nagy népszerűségnek örvendenek az otthon is beüzemelhető víztisztító berendezések. Rendkívül finom szűrőik eltávolítják a csapvíz ártalmas összetevőit.
  3. 100%-os jó minőségű gyümölcslé A jobb minőségűek jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaznak. Sok gyümölcscukor van bennük, ezért lassan ízlelgetve igyuk, és egyszerre ne igyunk sokat belőle.
  4. Házilag facsart gyümölcs- és zöldséglevek Nem a legolcsóbbak, de ha nem túl drága alapanyagból készítjük, nem kell csillagászati összegeket fizetnünk érte. Például különösen finom, és nem túl drága az alma és répapárosítás. Aki nem szereti a nyers répa ízét, az is ihat belőle, csak több almát kell vennie kevesebb répához.
  5. Kamillatea, csipkebogyótea, gyümölcstea A legegészségesebb teák valójában nem is teából készülnek, hanem kamillából, csipkebogyóból vagy valamilyen egyéb egészséges szárított gyógynövényből, gyümölcsből. Ne forráspont közeli vízbe áztassuk a filtereket, mert a hasznos hatóanyagok és vitaminoklebomlanak, másrészt a száj-, nyelőcső- és gyomornyálkahártyánk is kárát látja ennek! Inkább hagyjunk kicsit több időt, amíg kiáznak a szimplán meleg vízben. Ezeket a teákat akár elalvás előtt is fogyaszthatjuk, hiszen nem tartalmaznak koffeint. Ez az időpont ráadásul jó alkalom a rendszerességre.

Fontos kérdés, hogy mivel édesítsük a teát. Semmiképpen ne finomított fehércukorral! Nem ajánlom a mesterséges édesítőszereket sem, vitatott mellékhatásaik miatt. A legjobb és legtermészetesebb, ha mézet adunk hozzá.

Megint egy átverés: sajnos tele vannak a hipermarketek polcai olyan teával, amit gyümölcsteának neveznek, valójában olcsó fekete tea mesterséges gyümölcsaromával. Ezekre figyeljünk oda, ha valódi gyümölcsteát akarunk venni, nézzük meg az összetevők listáját a dobozán! (A tisztességesebb gyártók gyümölcsízű teaként nevezik ezeket a gyümölcsaromás fekete teákat, nem gyümölcsteaként.)

Figyeljünk oda a mennyiség mellett a minőségre is!