h i r d e t é s

Üzenetet intézett a világ országaihoz az iráni ajatollah unokahúga

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Üzenetet intézett a világ országaihoz az iráni ajatollah unokahúga

2022. november 27. - 16:07

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetőjének unokahúga, aki ismert emberi jogi aktivista, arra szólította fel a világ országait, hogy szakítsanak meg minden kapcsolatot Teheránnal, mert az iráni rezsim erőszakkal fojtja el azt a szeptemberben kezdődött országos tüntetéssorozatot.

Ali Hamenei ajatollah és unokahúga, Farideh Moradhani - Forrás: Ya Libnan

Az iráni ajatollah unokahúga, Farideh Moradhani eredetileg mérnökként végzett, néhai édesapja pedig ismert iráni ellenzéki személyiség volt és Hamenei nővérét vette feleségül. Moradhani videóüzenete most villámgyorsan terjed az interneten, miután a HRANA iráni ellenzéki hírügynökség bejelentette: Moradhanit november 23-án letartóztatták.

Ó, szabad emberek, álljatok mellénk és mondjátok meg kormányaitoknak, hogy ne támogassák tovább ezt a gyilkos és gyermekeket gyilkoló rezsimet

- kérte Moradhani a felvételen. - "Ez a rezsim nem tartja be egyetlen vallási szabályát sem, és nem ismer más uralmat, csak az erőszakot és a ragaszkodást a hatalomhoz."

A HRANA szerint november 26-ig 450 IRÁNI TÜNTETŐT ÖLTEK MEG AZ ORSZÁGOS DEMONSTRÁCIÓK TÖBB MINT KÉT HÓNAPJA SORÁN, BELEÉRTVE 63 KISKORÚT IS.

A hírügynökség szerint az iráni biztonsági erők 60 tagja is meghalt, 18 173 tüntetőt pedig őrizetbe vettek. Az iráni társadalom valamennyi rétegéből érkező tiltakozók, akik megkérdőjelezik az iszlám köztársaság legitimációját, a tüntetéseken Hamenei képeit égették és az síita vallási vezetés bukását követelték. A mostani demonstrációk az egyik legjelentősebb tiltakozást jelentik az ország vallási elitjével szemben az 1979-es iszlám forradalom óta.

Moradhani üzenetét pénteken töltötte fel a YouTube videómegosztó portálra Franciaországban élő bátyja, Mahmud Moradhani, aki az "Iszlám Köztársaság ellenfeleként" hivatkozik magára Twitter-fiókján, majd később közismert iráni emberi jogi aktivisták is megosztották a felvételt.

Mahmud Moradhani november 23-án jelentette be nővére letartóztatását, aki egy bírósági idézésnek eleget téve éppen a teheráni ügyészi hivatalba tartott. Farideh Moradhanit az év első felében már letartóztatta az iráni hírszerzési minisztérium, de később óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

A HRANA szerint jelenleg a teheráni Evin börtönben tartják fogva. Csütörtökön az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa nagy többséggel úgy döntött: új vizsgálóbizottságot hoz létre, amely a teheráni rezsim kormányellenes tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépését fogja kivizsgálni.

Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.

Az iszlám köztársaság legfelső vezetőinek rokonaitól érkező rendszerellenes bírálatok nem példanélküliek: 2012-ben Akbar Hásemi Rafszandzsáni néhai iráni elnök lányát "államellenes propaganda" miatt börtönbüntetésre ítélték. Faezeh Hásemi Rafszandzsánit idén májusban ismét bíróság elé állították arra hivatkozva, hogy nyilvánosan bírálta Teheránnak azt a kérését, hogy a Forradalmi Gárda kerüljön le az amerikai feketelistáról, valamint sértő kijelentést tett Mohamed prófétáról.

Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.

A tiltakozások az után kezdődtek, hogy az erkölcsrendészet őrizetében meghalt a kurd nemzetiségű, 22 éves Mahsza Amini, akit azért tartóztattak le, mert nem megfelelően viselte a kötelező fejkendőt. Szemtanúk szerint a rendőrautóban megverték. (MTI)/Portfolio