h i r d e t é s

Vegán étkezés egyszerűen

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Vegán étkezés egyszerűen

2022. december 02. - 08:07

A vegán étkezés, vagyis az állati eredetű összetevőt tartalmazó élelmiszerek kerülése napjainkban egyre gyakoribb. Korábban sok ember számára ez elképzelhetetlen volt, hiszen gyermekkorunktól kezdve a hús és a tejtermékek fogyasztása szinte kötelező része volt az egészségesnek tartott táplálkozásnak.

Forrás: mentes.market

Az utóbbi évtizedekben azonban sokan váltottak szemléletet, és a hagyományos, húsalapú ételek helyett előnyben részesítik a vegán élelmiszereket. A vegán konyha alapját a zöldségek, gyümölcsök, gabonák, hüvelyesek, magvak és a fűszerek adják.

Szerencsére már egyre több gyártó készít vegán termékeket, így nem jelent különösen nagy nehézséget a vegán étkezés. A Mentes Market vegán termékeket is kínáló webáruház kínálatában többféle vegán termék található.

Hiányzik-e a szervezetnek az állati fehérje?

A hús és a tejtermékek leginkább a fehérjebevitel miatt hasznosak a szervezet számára, azonban nem pótolhatatlanok. A vegán étkezésben bizonyos zöldségek, gabonák és olajos magvak fehérje tartalmával biztosíthatod a szervezeted számára szükséges összetevőket.

A hüvelyesek kifejezetten magas fehérje tartalommal rendelkeznek. Ilyenek a zöldbab, tarkabab, zöldborsó, vörösbab, vöröslencse, főzeléklencse és a szójabab. A szükséges szénhidrátot és ásványi anyagokat a gyümölcsökkel, gabonákkal, olajos magvakkal juttathatod a szervezetedbe. Ez utóbbiak fogyasztása az esszenciális zsírsavak miatt is hasznos.

A napraforgómag, chiamag, dió, tökmag, lenmag, szezámmag omega-3 zsírtartalma végett fogyasztandó. Akár főételeket, akár egészséges nassolnivalókat készítesz belőlük, mindenképpen hasznosulnak a szervezetedben.

A Mentes Market kínálatában mindegyik termékcsoportban találsz vegán élelmiszereket. Ezekből könnyen elkészítheted a kedvenc ételeidet. Amennyiben nem szeretnéd az egész napodat főzéssel tölteni, a cég webáruházában főételt, kenyeret, süteményt, nassolnivalót egyaránt találsz.

A tej: élet, erő, egészség?

Megoszlanak a vélemények a tej és a tejtermékek hasznosságával kapcsolatban. Van, aki el sem tudja képzelni ezek fogyasztása nélkül az életét, azonban egyre több ember számára okoznak valamilyen emésztési problémát. Ezt civilizációs betegségnek is szokták nevezni, hiszen a jóléti társadalmakban érinti a legtöbb embert.

A laktózintolerancia és a tejfehérje-allergia mögött genetikai tényezők állnak, és az egyes ember nem felelős ezek kialakulásáért. Ugyanakkor nekik is pótolni kell ezt az élelmiszercsoportot, ami könnyen megtehető a különböző növényi alapú italokkal és az ezekből készült desszertekkel.

A leggyakoribb növényi alapanyag a rizs és a szója, amelyből tejhelyettesítő italt gyártanak. A mandulatej, mogyorótej, kókusztej szintén rizs alapú, és kisebb százalékban tartalmazza a nevében szereplő összetevőt.

A vegán étkezés ma már nem jár nagy kihívással senki számára sem, hiszen finom vegán élelmiszereket rendelhetünk.