h i r d e t é s

Veszélyben a narancs és a kávé, Brazília komoly vízhiánnyal küzd

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Veszélyben a narancs és a kávé, Brazília komoly vízhiánnyal küzd

2021. május 22. - 15:29

Brazília, a világ legnagyobb kávé-, cukor- és narancslé-exportőre, most épp egy olyan esős évszakon van túl, amely alig hozott magával csapadékot. 

A kép illusztráció! - Forrás: Time Magazine

A földek kiszáradtak, a folyók vízszintje pedig rendkívül alacsony az ország déli-középső régiójában, amely a mezőgazdasági termelés egyik motorja. Az aszály olyan súlyos, hogy a gazdák attól tartanak, hogy a következő hónapokban, az ország szárazabb időszakában elfogynak azok a víztartalékok, amelyek segítik a termés életben tartását.

Az 59 éves Mauricio Pinheiro márciusban, a szokásosnál két hónappal korábban kezdte el öntözni arabica kávé termését, miután 53 hektáros ültetvénye a szükséges csapadékmennyiség kevesebb mint felét kapta meg az esőzések alatt. Annyi vizet használ fel a növényekre, hogy már nem marad elég saját háztartásának, így ahhoz, hogy a zuhanyzók és a csapok üzemeljenek otthonában, egy másik kutat kellett keresnie.

“Az öntözőtározóm most szárad ki – ez általában augusztusban szokott megtörténni” – mondta Pinheiro, aki Pedregulho településen él Alta Mogiana régióban, Sao Paulo államban. “Nagyon aggódom, hogy a következő hónapokban kifogyok a vízből.”

A narancsfák és a kávéültetvények elszáradásának kilátása egy olyan időszakban sújtja az országot, amikor a mezőgazdasági termények többéves csúcsra emelkednek, mely az élelmiszer-inflációtól való félelmeket táplálja a lakosságban. A magasabb élelmiszerárak tovább súlyosbíthatják az éhínséget, miközben a New York-i ICE Futures tőzsdén a kávéra és a nyerscukorra kötött kontraktusok már négyéves csúcsokat értek el.

Ha még az öntözött területek sem jutnak elegendő vízhez, Brazília kávé- és narancstermelése már a második egymást követő évben csökkenhet tovább. Brazília jelenlegi narancstermése 31 százalékkal csökkent az előző szezonhoz képest, ami 33 év óta a legnagyobb mértékű csökkenés, de az arabica kávé termelése – az olyan üzletláncok által használt csúcskategóriás kávéfajta, mint a Starbucks – szintén meredek visszaesést produkál – írja a Bloomberg.

Sao Paulo és Minas Gerais számos területén katasztrofálisan kevés csapadék hullott januártól áprilisig – mondta John Corbett, az aWhere Inc. vezérigazgatója. A legsúlyosabban érintett területeken a szokásos csapadékmennyiség kevesebb mint fele esett, egy olyan kritikus időszakban, amikor a kávénövényeknek nedvességre van szükségük a babok növekedéséhez. Ez egyúttal az az időszak, amikor a talaj vizet raktároz, hogy megbirkózzon a majdani száraz évszakkal.

Bár a szárazság jellemző az év ezen időszakára Brazíliában, várhatóan a szokásosnál hosszabb ideig tart majd, ami tovább növeli az aggodalmakat, ugyanis a rendszeres esőzések szeptember helyett csak október és november között térnek vissza a régióba, mondta Celso Oliveira, a Somar Meteorologia meteorológusa. (liner.hu)